România, 13 ani în cea mai puternică alianță militară din lume

373
Anul 2004 rămâne un an important pentru istoria post-decembristă a României, fiind momentul istoric în care țara noastră a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). 


După 10 ani de reorganizări și transformări instituționale, începute în anul 1994, când România a semnat Parteneriatul pentru Pace (PfP), la momentul aderării, Forțele Navale Române au fost prima categorie de forțe complet profesionalizată din Armata României. Perfecționarea nivelului de instruire al marinarilor militari a fost realizată prin participarea la numeroase exerciții internaționale în perioada de preaderare, în calitate de membru PfP. 


După intrarea în serviciu a primei fregate T22, în anul 2004, marinarii militari români au participat la numeroase misiuni, alături de partenerii NATO, în Marea Mediterană, dezvoltându-și astfel nivelul de interoperabilitate cu partenerii din Alianță. 


Degradarea situației de securitate și stabilitate din zona Mării Negre, după anexarea Crimeei de către Federația Rusă, în anul 2014, a impus creșterea numărului de misiuni executate de militarii din Forțele Navale Române împreună cu partenerii din Alianță, la granița de est a NATO.


Consolidarea securității în regiunea Mării Negre a devenit un obiectiv principal pentru Forțele Navale Române, iar proiecția dezvoltării și modernizării acestei categorii de forțe vizează întărirea capabilităților de luptă în mediul maritim, aerian, terestru și subacvatic, ca parte a întregului numit NATO.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5353 secunde