România condamnată la CEDO din cauza fumatului pasiv și a promiscuității din detenție

290
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România ca urmare a plângerii unui deținut care se consideră victima fumatului pasiv din celulele suprapopulate.
Deținutul s-a plâns de suprapopulare carcerală și de condiții rele de igienă, inclusiv de faptul că a fost închis împreună cu deținuți fumători, situație necorespunzătoare cu diversele maladii de care suferea.
Condițiile de detenție și tabagism de care a suferit Gheorghe Florea între 2002 și 2005 la închisoarea din Botoșani, apoi într-un spital penitenciar, contravin interdicției privind tratamentele inumane și degradante, potrivit judecătorilor din Strasbourg, care au decis în cazul lui Florea suma de 10.000 de euro drept despăgubiri.
CEDO notează că Florea a atras de mai multe ori atenția autorităților competente în legătură cu condițiile rele de detenție, inclusiv prezența deținuților fumători în celula sa.
Potrivit deciziei Curții, statele trebuie să se asigure că fiecare deținut este ținut în detenție respectând demnitatea umană, că nu este supus unei suferințe sau încercări de o intensitate care să depășească nivelul inevitabil de suferință inerentă detenției și că nu este compromisă sănătatea deținuților.
Deținutul a locuit îndeosebi timp de opt luni cu un număr de deținuți cuprins între 110 și 120 pentru numai 35 de paturi.
Potrivit declarațiilor sale, 90 % dintre ei erau fumători. El s-a aflat, de asemenea, în prezența unor fumători în timpul șederii sale în spitalul penitenciar.
Răspunzând plângerilor sale, Ministerul Român de Justiție a recunoscut că, din cauza suprapopulării carcerale, deținuții ajung să stea și câte doi în pat și că separarea deținuților fumători de cei nefumători este imposibilă din lipsă de spațiu.
În aprilie 2004, reclamantul a demarat o acțiune în justiție pentru a cere despăgubiri din cauza degradării stării sale de sănătate, demers respins pe motivul că n-a fost stabilită relația de cauzalitate. El beneficiază din 2005 de eliberare condiționată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8302 secunde