Mare atenție!

Rutieriștii sunt cu ochii pe pietonii indisciplinați din Constanța

601
Polițiștii rutieri desfășoară o acțiune pentru prevenirea, dar și sancționarea pietonilor care traversează neregulamentar. Doar în cinci zile, peste o mie de pietoni au fost amendați. Scuzele pe care aceștia le folosesc sunt demne de cascadorii râsului.

Acțiunea polițiștilor rutieri vizează pietonii, care sunt prima cauză de producere a accidentelor rutiere grave. Doar în cinci zile, polițiștii rutieri constănțeni au împărțit 1.182 de amenzi pietonilor indisciplinați, care au traversat prin loc nepermis sau pe culoarea roșie a semaforului. Reamintim că amenda pentru traversare neregulamentară este între 150 și 225 de lei, cu posibilitate de reducere la jumătate a sumei dacă este plătită în 48 de ore lucrătoare.

Contrast: pietoni scandalagii sau, din contră, cu zâmbetul pe buze

Dacă unii pietoni își asumă fapta și amenda cu zâmbetul pe buze, pentru alții, rutieriștii constănțeni au fost nevoiți să scoată cătușele. Pe parcursul unei zile de activitate, oamenii legii întâlnesc, pe de-o parte, scandalagii, oameni nervoși, supărați, iar pe partea cealaltă, pietoni resemnați, cu zâmbetul pe buze. "Au fost cazuri în care pietonii duceau la extrem reacția lor: fie deveneau agresivi fizic, moment în care erau încătușați, fie tindeau să se victimizeze, să se întindă pe asfalt, să dorească o ambulanță", mărturisește Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier Constanța.

Scuze penibile: "Fac pe mine"

Printre cele mai penibile și demne de râs scuze pe care le invocă pietonii ce urmează a lua o amendă se numără: "Fac pe mine", "Nu v-am văzut", "Nu mi-am dat seama", "Vreau să prind autobuzul", "Promit că nu mai fac", "De mult traversez pe aici și nu mi-a spus nimeni nimic până acum", "Dar pe alții care traversează nere-gulamentar nu-i vedeți?", "Numai pe mine mă observați".

Din categoria "perlelor" spuse de pietoni se numără și "Am o vecină care a fost lovită pe trecerea de pietoni, d-aia nu traversez pe acolo".

Patru morți în patru luni

De asemenea, concomitent cu indisciplina pietonală, oamenii legii îi "urmăresc" și pe conducătorii auto care nu acordă prioritate pietonilor. Astfel, de pe 7 mai și până în prezent, rutieriștii constănțeni au reținut nu mai puțin de 97 de permise de conducere. În acest caz, șoferii au rămas fără permis pentru 30 de zile și s-au ales cu o amendă de 300 de lei. De la începutul anului, s-au produs 58 de accidente rutiere în care au fost implicați pietonii, soldate cu patru morți, 12 răniți grav și 42 de persoane rănite ușor.

"Indisciplina pietonală reprezintă principala cauză de producere a accidentelor rutiere în mediul urban. Cele mai grave accidente rutiere sunt cele în care sunt implicați pietonii, întrucât riscul de vătămare corporală este mult mai mare, pentru că pietonul nu este protejat de caroseria unui autovehicul, ca în cazul altor accidente, ci dimpotrivă, este vătămat de aceasta. Aceste accidente rutiere sunt cele mai gra-ve și pentru că în marea majoritate sunt implicate persoane vârstnice, care sunt fragile din punct de vedere fizic", spune polițistul.

Știți cum să reacționați într-o astfel de situație?

Zonele vizate de polițiștii rutieri constănțeni sunt bulevardul Tomis, bulevardul Ferdinand, bulevardul Alexandru Lăpușneanu și bulevardul 1 Decembrie, însă sunt luate în vedere și străduțele mai mici, pe lângă arterele principale, așa că oriunde vă puteți întâlni cu un echipaj de la circulație. "Dacă se întâmplă ca un conducător auto să lovească un pieton, iar acesta să spună fie că nu are nimic, fie să fugă imediat după impact, îl sfătuim pe șofer să sune la 112 sau să vină la Serviciul Rutier. Într-o astfel de situație, pietonul poate resimți dureri la ceva timp după producerea im-pactului și, dacă se prezintă la spital, conducătorului auto i se va întocmi dosar penal pentru părăsirea locului accidentului, chiar dacă pietonul i-a specificat șoferului că nu are nimic în momentul respectiv", precizează Ciprian Sobaru. Părăsirea locului accidentului re-prezintă o infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.247 secunde