Șase nave românești erau în portul ucrainean Reni, lângă Galați, când rușii au atacat cu drone

217
Șase nave românești erau în portul ucrainean Reni, lângă Galați, când rușii au atacat cu drone - atac-1690206987.jpg

Articole de la același autor

La momentul atacului rusesc cu drone asupra portului ucrainean Reni de la Dunăre, șase nave românești se aflau acolo, însă niciuna nu a fost afectată, potrivit Căpităniei Zonale Galați. Exploziile din Portul Reni, situat în apropiere de Galaţi, au fost filmate și din România.


Cele șase nave sub pavilion românesc au traversat Dunărea de urgență spre malul românesc, după ce rușii au atacat zona cu drone.


„Azi-noapte, după ce s-au primit informații la Port-Control, am încercat să diminuăm riscul de tranzitare a zonei. Navigația nu a fost oprită. Au fost nave sub pavilion românesc care au cerut să părăsească portul pentru a-și asigura securitatea. Este vorba de șase nave românești. Tot ce s-a întâmplat s-a petrecut în bazinul Portului Reni, una dintre drone a lovit clădirea port control Reni”, a transmis directorul Capităniei Zonale Galați, Vlăduț Brânză, care a precizat că vapoarele românești nu au suferit avarii.


„Cu astfel de probleme nu ne confruntăm prea des. Dar trebuie sânge rece și să mergem înainte”, a mai spus directorul. Potrivit acestuia, pe partea românească a Dunării nu au fost impuse restricții de circulație. De asemenea, și Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați a anunțat că nu există nicio restricție de circulație pe Dunăre, în apele românești, transmite adevărul.ro


„Nu există niciun motiv pentru a interzice tranzitarea zonei. Navigația se desfășoară în zonă. Normal că orice problemă de genul acesta generează emoție. Nu poți să știi cum se dezvoltă o chestie de genul acesta”, a adăugat Vlăduț Brânză.


Portul ucrainean Reni, esențial pentru transportul mărfurilor pe Dunăre, se afla la circa 13 kilometri în linie dreaptă de Galați. În afară de trei drone rusești distruse de către forţe ucrainene, anunţate de către comandament, alte drone „au trecut”, anunţă un purtător de cuvânt al Administraţiei Militare din Odesa, Serghii Braciuk. Şase persoane au fost rănite în atac, a confirmat comandantul Administraţiei Militare regionale Olg Kiper. Trei dintre răniţi au fost spitalizaţi cu răni uşoare, precizează el.


Este pentru prima oară când Rusia atacă infrastructuri ucrainene la Dunăre, după ce s-a retras, în urmă cu o săptămână din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene, mediat de ONU şi Turcia. Potrivit unor surse ruse, explozii au avut loc luni în apropiere de Reni şi Izmail, localităţi ucrainene situate la frontiera dintre Ucraina şi România. Potrivit unor informaţii ucrainene, acest atac nu a fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acţiune, ca la Odesa şi Ciornomorsk, începând de la 18 iulie, ci cu drone de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136. Reni se află în apropiere de Lacul Cahul, pe malul Dunării, la vest de Izmail. Potrivit Marinetraffic, traficul fluvial de grâne s-a oprit după atac.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.9864 secunde