SCANDALUL "SPIRU HARET": diplome contra ceasuri sau vin

442
SCANDALUL

Articole recomandate

Frauda cu diplomele de la "Spiru Haret" obținute în schimbul șpăgii ar fi început în 2012, spune DIICOT. Conducerea universității ar fi facilitat obținerea de diplome și promovarea examenelor în schimbul unor sume de bani, ceasuri de lux și chiar bidoane de 5 litri de vin, scrie Monitorul Justiției.

Referatul procurorilor DIICOT (pentru propunerea arestului preventiv) arată că "vasta activitate infracțională" din cadrul instituției de învățământ era condusă de unul dintre cei șase prorectori ai universității, Eduard Ionescu, aflat în funcție din 2011.

Acesta a facilitat promovarea frauduloasă de către foarte mulți studenți/masteranzi atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante cât și fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență și master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

La schimb, prorectorul Ionescu primea sume de bani cuprinse între câteva sute și câteva mii de euro (convorbirile interceptate confirmă și sume de 2.000 de euro primite de la un singur student), dar și telefoane sau ceasuri de lux.

Mai mult, în mașina prorectorului ajungeau, prin "portiera dreapta-spate, bagaje, sacoșe și bidoane de 5 L", spun procurorii DIICOT.

Sursa citată arată că studenții beneficiau, din partea prorectorului, chiar de procurarea și întocmirea lucrărilor de licență/ disertație, documentele fiind furnizate pe e-mail, cu câteva zile, maxim o săptămână înainte de susținerea lucrării în fața comisiei de specialitate din cadrul Universității Spiru Haret.

Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de întocmirea și copertarea exemplarului original destinat facultății, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licență o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză, arată procurorii DIICOT.

În ceea ce privește proba scrisă a examenului de licență, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaților (care procedau la învățarea și memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon și ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicați de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind așezați în anumite locuri prestabilite pentru a putea acționa fără probleme), fie studenții candidați erau direct ajutați în timpul examenului scris de către anumiți supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licență.

Prorectorul Universității "Spiru Haret" a fost reținut de procurorii DIICOT, în dosarul în care s-au făcut 76 de percheziții, alături de cadrul universitar alte cinci persoane fiind reținute de oamenii legii, conform oficialilor Direcției Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5833 secunde