În atenția șoferilor:

Se schimbă regulile pentru recoltarea sângelui pentru stabilirea alcoolemiei

411
2
Se schimbă regulile pentru recoltarea sângelui pentru stabilirea alcoolemiei - seschimbaregulilerecoltaresangea-1408639626.jpg

Articole de la același autor

Autoritățile plănuiesc modificarea legislației privind recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei. În acest sens, în urmă cu două zile, Ministerul Sănătății a făcut public proiec-

tul de modificare a Ordinului ministrului Sănătății 1512/2013, privind Normele metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul probelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive.

Prima modificare ce se impune a fi menționată vizează semnăturile ce vor apărea pe procesul verbal de recoltare a mostrelor. Astfel, în prezent procesul verbal respectiv este semnat doar de cadrul medical ce efectuează recoltarea și de polițist, pe viitor actul urmează să fie semnat și de "persoana supusă recoltării".

O altă modificare adusă de normele metodologice vizează stabilirea alcoolemiei în baza unei singure probe. În prezent, se recoltează două probe de sânge, la interval de o oră. "Pentru determinarea alcoolemiei se recoltează o singură mostră de sânge în cantitate de 10 ml. Imediat după recoltare, mostra de sânge se distribuie în mod egal, în cantități de câte 5 ml, în două tuburi speciale de recoltare vidate (…)", se precizează în proiectul normativ.

De asemenea, proiectul mai prevede și faptul că analiza contraprobei se va putea realiza la orice institut de medicină legală, nu cum este prevăzut în prezent, și anume la institutul medico-legal conform competenței teritoriale.

Proiectul este în dezbatere publică până la sfârșitul lunii septembrie și poate fi studiat pe pagina web a Ministerului Sănătății. 

Comentează știrea

st3fun
22 august 2014
o prostie

Poti sa refuzi sa semnezi actul semnat deja de doctor si politist,si 2, poti sa te duci cu a doua proba la orice institut (al unei cunostinte) si sa iasa altceva din aceasta proba. Ce ne place sa complicam lucrurile ...

admirator
22 august 2014
cam tarziu se gandesc

sa faca asta. Dar in loc sa simplifice si sa oblige persoana suspecta ca a baut sa faca analizele, proiectul asta complica si mai mult procedura, in avantajul alcoolistului. Trebuie sa se precizeze, in lege, ca cel care refuza sa semneze actul de recoltare, este declarat beat in ultimul grad. Inconstient din cauza alcoolului. Si deci, nu poate da semantura. Chiar, ce faceti cu astia care nici nu mai stiu pe ce lume sunt? Cum ii puneti sa semneze? Cum va intelegeti cu ei? Parlaemnt de hoti, fufe si betivi, care apara hotii, fufele si betivii!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.13 secunde