Sever Mureșan a ieșit din închisoarea franceză

675

Articole recomandate

Omul de afaceri Sever Mureșan s-a întors în România, după ce în februarie a fost pus în libertate, după nouă luni, de autoritățile judiciare din Franța, care îl anchetează pentru mai multe infracțiuni și pentru că un fost angajat ar fi reclamat că românul ar fi ordonat uciderea sa.
El a fost trimis în Franța pe 21 mai 2007. Decizia a fost luată pe 22 martie 2007 de Curtea de Apel București, care a dispus executarea unui mandat de arestare emis pe numele omului de afaceri de Parchetul de pe lângă Tribunalul de Mare Instanță din Lille în februarie anul trecut. Hotărârea Curții a fost confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție din România.
În acest dosar, Mureșan este acuzat de anchetatorii francezi de comiterea infracțiunilor de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, spălare de bani în mod organizat, asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de omor, asociere pentru comiterea infracțiunilor de șantaj, fals și uz de fals.
Potrivit soției omului de afaceri, Anca Zaharescu, un verdict în acest caz este așteptat în luna iunie, însă soluția ar putea fi favorabilă lui Sever Mureșan, atât timp cât judecătorul de instrucție de la Lille a fost cel care i-a dat voie acestuia să părăsească Franța.
În al doilea dosar instrumentat de anchetatorii francezi, omul de afaceri român a fost găsit nevinovat. În decembrie 2007, Curtea de Apel de la Dijon a desființat sentința Tribunalului din Dijon din 2004 prin care Sever Mureșan era condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală. Astfel, soția lui, Anca Zaharescu, a declarat că autoritățile judiciare ar fi ajuns la concluzia că trebuie să-i restituie lui Sever Mureșan aproximativ cinci milioane de euro în acest dosar.
Numele lui Sever Mureșan este legat de devalizarea Băcii Dacia Felix, pentru care a fost arestat, în 1999, în Ungaria, în baza unui mandat de arestare internațional emis de un judecător de instrucție elvețian. Românul a fost transferat în Elveția, unde după un an a fost condamnat de Curtea Corecțională din Geneva la trei ani și jumătate de închisoare, într-un caz de escrocherie în valoare de 25 de milioane de dolari în detrimentul Băncii Dacia-Felix. Sever Mureșan a fost acuzat că a deturnat cu complicitatea unui bancher român și a societăților sale bunurile depuse la Geneva de această bancă.
În România, în decembrie 1999, Judecătoria Suceava a dispus arestarea lui Sever Mureșan, iar Ministerul român al Justiției a declanșat procedura de extrădare din Elveția a lui Sever Mureșan. Însă, în iunie 2001, instanța română l-a eliberat pe Mureșan, afirmând că poate fi judecat în stare de libertate. Acesta și-a continuat afacerile în România, a scris presa.
În prezent, Sever Mureșan este judecat la Constanța într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procu-rori pentru înșelăciune în legătură cu falimentul Băncii Dacia Felix. Procesul va fi reluat astăzi de Tribunalul Constanța, după mai multe amânări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8244 secunde