Siguranța elevilor, pe planul doi! Aproape jumătate dintre școli nu au pază

796
2

Articole de la același autor

Situație îngrijorătoare la nivelul județului Constanța, în ceea ce privește siguranța elevilor. Din totalul de 481 de unități de învățământ publice și 42 private, 193 de școli și grădinițe nu beneficiază de niciun fel de sisteme video sau pază. 


Cu toate că Legea 333 prevede amenzi de până la 5.000 de lei pentru unitățile de învățământ care nu asigură paza elevilor, polițiștii din Constanța au sancționat o singură școală pentru aceste abateri. Cele mai mari probleme au fost sesizate la nivelul mediului rural, acolo unde 135 de școli și grădinițe nu beneficiază de niciun fel de pază sau supraveghere video. 


Din totalul de 207 unități de învățământ din mediul urban și 247 din mediul rural, doar 135 dispun de supraveghere video. Paradoxal, cele mai multe școli dotate cu cameră video sunt în sate și comune, 92 de unități asigurând supravegherea video, față de doar 43 școli și grădinițe situate în orașele din județul Constanța. 


Teoretic, de aceste probleme ar trebui să se îngrijească conducerea școlilor și grădinițelor din județul Constanța, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean. Spunem teoretic, întrucât situația se prezintă, la fel, de ani în șir, fără ca cineva să încerce să îngrijească de siguranța elevilor. Mai mult decât atât, cei care sunt nevoiți să scoată bani din buzunar sunt tot părinții, la recomandarea cadrelor didactice, într-un învățământ ce se presupune a fi gratuit. 


"Banii pentru siguranța elevilor îi suportăm noi, de câțiva ani. Acesta este învățământul gratuit. Personal, scot din buzunar până la 30 de lei pe semestru pentru ca paza la școală să fie asigurată. Noi suntem un caz fericit, însă copilul meu are mulți prieteni care merg la școli ce nu beneficiază de niciun fel de pază", se plânge Maria I., părintele unui elev care învață în municipiul Constanța. 


De asemenea, polițiștii sunt cei care, de asemenea, ar trebui să aibă în grijă siguranța elevilor în proximitatea unităților de învățământ. Din păcate, acest lucru se întâmplă doar parțial și, în mare parte, doar în mediul rural. Și asta pentru că, și la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, există probleme. Deficitul de personal ajunge în unele zone până la 30%, iar în aceste condiții, misiunea polițiștilor este îngreunată sau uneori, imposibilă. 


"Per total, la nivelul inspectoratului, deficitul de personal este de 22%, dar avem structuri unde deficitul este mult mai mare. În special, avem o problemă de deficit de personal în zona rurală. În campania de încadrare ne dorim să acoperim mai întâi mediul rural. Probleme deosebite de personal avem în zona Băneasa, deficitul în zona rurală ajungând chiar și la 30%. Majoritatea polițiștilor au ieșit la pensie. Sunt zone care ar trebui să funcționeze cu patru lucrători, dar funcționează cu un singur lucrător și atunci trebuie să luăm din altă parte și să detașăm în zonele cu deficit, pentru a putea asigura permanențele",
a declarat comisarul șef Constantin Dancu, șeful IPJ Constanța. 


Comentează știrea

constanteanul
26 octombrie 2017
scoli

Ca in fiecare toamna, incep tanguielile..aoleu,scolile n-au autorizatii de tot felul,n-au WCuri ,n-au apa potabila,nu sunt varuite,nu sunt reparate,aoleu,....drobul de sare al lui Creanga parca,.....si sfanta NEPUTINTA....Luati ziarele de anul trecut si din alti ani si veti citi aceleasi lamentari,lipsuri...Deschideti televizoarele si veti auzi aceleasi probleme din anii precedenti...Nu stie nimeni ce ar trebui facut,care sunt solutiile pentru a depasi aceasta stare de lucruri....Daca stiti ,spuneti-le...poate or fii bune....

cadru didactic
26 octombrie 2017
siguranta scolii

Este corect ,ca o scoala sa fie incuiata in timpul orelor de curs? Mentionez scoala are portar.Cei de la ISU ce spun?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.396 secunde