Mai multe drepturi pentru oamenii legii

Concurs Sindicatul polițiștilor a obținut primul contract colectiv de muncă

1143

Articole de la același autor

Timpul legal de muncă și de odihnă, sănătatea la locul de muncă sau concediile și zilele libere ale personalului contractual din Ministerul de Interne au fost, pentru prima dată, reglementate printr-un contract colectiv de muncă, document care va intra în vigoare peste 20 de zile.

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Liviu Butunoi, a declarat că organizația sindicală a semnat, pentru prima dată după 1990, un contract colectiv de muncă, ale cărui prevederi se aplică întregului personal civil din toate structurile Ministerului Internelor și Reformei Administrative (MIRA), indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat.
Butunoi a precizat că, în mare parte, contractul de muncă, încheiat cu MIRA, și care este valabil în perioada 2008-2009, transpune prevederile contractului colectiv de muncă la nivel național, în ceea ce privește timpul de lucru și de odihnă, securitatea și sănătatea la locul de muncă, dreptul la concedii și la zile libere.
"Era nevoie de acest contract colectiv pentru că prin acest document MIRA este obligat să aplice legislația în domeniu, iar noi avem garanția că dacă nu o aplică avem o bază pentru a acționa ministerul în instanță", a spus liderul sindical.
Președintele SNPPC a mai spus că prin contractul semnat cu MIRA nu
s-au negociat și clauze referitoare la salarizare pentru că salariile din sectorul bugetar sunt stabilite prin legi speciale.
Butunoi a precizat că, în scurt timp, documentul va fi înregistrat la Direcția de Muncă a Municipiului București și va intra în vigoare după 20 de zile.
SNPPC a convins reprezentanții MIRA, în vara anului trecut, să semneze și un acord privind raporturile de serviciu, care cuprinde dispoziții referitoare la condițiile de muncă pentru polițiști, sănătatea și securitatea muncii, perfecționarea profesională și programul zilnic de muncă, incluzând drepturi și obligații pentru ambele părți.
Acordul prevede dreptul polițiștilor la o pauză de masă în cursul programului de lucru care nu poate fi mai mică de 15 minute, posibilitatea participării unui reprezentant sindical, în calitate de observator, la controalele pe linie profesională în structurile unde personalul se află sub incidența Statutului Polițistului, precum și consultarea obligatorie a reprezentanților SNPPC în situația inițierii unor proiecte de acte normative cu incidență asupra prevederilor acordului.
Potrivit lui Liviu Butunoi, SNPPC reprezintă peste 45.000 de polițiști și aproximativ 3.000 de civili, din toate structurile MIRA de la nivel național.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9019 secunde