Șoferii și-ar putea pierde permisul dacă nu-și plătesc amenzile. "Este o propunere foarte eficientă și rațională"

524
8
Șoferii și-ar putea pierde permisul  dacă nu-și plătesc amenzile.
O propunere legislativă ce prevede ca șoferii care nu achită amenzile să rămână fără permis, a fost depusă la Parlament. 


Inițiativa, în cazul în care se va concretiza, ar putea aduce o situație de normalitate, după ce s-a constatat că o parte a șoferilor "uită" să plătească, după ce au greșit. Conducătorii auto care-și pierd permisul dacă nu au achitat amenda în termen de 30 de zile și-ar putea recupera carnetele de conducere doar după ce vor prezenta dovada că au plătit. 


Inițiativa aparține deputatului PSD, Mihai Weber, și vizează completarea articolului 103 din OUG 195/2002, cu un nou alineat conform căruia se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere și în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulația pe drumurile publice.


"Statisticile autorităților competente relevă o situație defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenționale provenind din amenzile de circulație. În acest context, este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creșterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetățeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege", se arată în expunerea de motive.


Polițiștii văd cu ochi buni o asemenea inițiativă, precizând că este în concordanță și cu prevederile Directivei recent aprobate de România, de suspendare temporară a înmatriculării în cazul în care nu se notifică schimbarea proprietarului sau în cazul expirării ITP-ului.


"Am fost plăcut surprinși la vederea unei inițiative legislative propuse de un deputat care ar vrea ca neplata amenzii într-un termen de 30 de zile să atragă suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Este cât de poate de simplistă propunerea, dar foarte eficientă și rațională. Indiferent de starea socială a conducătorului auto, dacă respecți legea, nu vei fi amendat, în caz contrar, suporți consecințele pecuniare ale legii", a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. 


Oamenii legii mai explică că situația, din prezent, înlocuiește autoritatea cu ridicolul, prin prisma faptului că o persoană care nu are niciun bun pe numele ei le râde în față polițiștilor care îi aplică o contravenție la regimul rutier. Totuși, dacă în situația în care neplata contravenției ar atrage unele măsuri, precum suspendarea dreptului de a conduce, lucrurile ar sta cu totul altfel. 


Comentează știrea

Hassan
17 septembrie 2017
bravooo

bravo parlamentari,eu sunt de acord sa mi asum vina pentru ceea ce faac si sa platesc,iar altii care ii doare undeva au de platit mii de lei adunati cu ani in urma si circula fara sa ii doara capul. A venit vremea ca cei care nu au platit niciodata o amenda sa vada cum e cand dai din buzunar pentru ca ai vrut sa fii viteaz.

Andrei C
17 septembrie 2017
Non-sens

Neplata amenzilor de circulatie trebuie tratata ca orice alta neplata a unei amenzi. Sa nu-ti platesti amenzile emise de stat te aduce in ipostaza de datornic fata de stat. Ar trebuie tratata ca orice alta datorie, statul nu are un statut special fata de cetatean ca entitate financiara. Suspendarea permisului insa duce la limitarea unei libertati fundamentale - dreptul la libera circulatie. Apoi, sa zicem ca eu mi-am preschimbat permisul cu unul britanic. Daca nu-mi platesc o amenda ce urmeaza, sa mi se anuleze pasaportul? Sunt insa de acord ca statul sa ma dea in judecata, daca sunt rau platnic. Daca un judecator dispune blocarea conturilor sau executare silita, mi se pare mai moral si probabil, legal.

OSCAR
18 septembrie 2017
loan

Eu sunt oscar wesley de nume. Eu locuiesc in romana, vreau să folosesc acest mediu pentru a vă alerta tuturor solicitanților de împrumut să fie foarte atenți, pentru că există înșelătorie peste tot. Acum cateva luni am fost tensionate din punct de vedere financiar, și din cauza disperarea mea am fost scammed de mai multe on-line de creditori. Am pierdut aproape speranța până când un prieten de-al meu ma trimis la un creditor foarte fiabil numit Serghei Shikunov Servicii de Împrumut care să-mi împrumuți un împrumut negarantat de 75.000 de dolari în 24 oră fără nici un stres. Dacă vă aflați în nevoie de orice fel de împrumut, contactati-l acum prin e-mail: [email protected] sunt folosind acest mediu pentru a vă alerta tuturor solicitanților de împrumut, din cauza naiba am trecut prin în mâinile acelor creditori frauduloase mulțumesc.

globettroter
18 septembrie 2017
e bineeeee,e foarte bine dar, cum va spun eu

Nu este rau.Dar,ar trebui ca statul sa faca o amnistie a turor amenzilor date pina la legiferarea acestui proiect.Dupa legiferare,carnetul poate fi suspendat daca dupa un anumit numar de zile amenda nu a fost achitata,sau si dupa rezultatul unei eventuale contestatii.

sever
18 septembrie 2017
cand psd "gandeste"

NUMAI UN CREIER PSD POATE "GANDI" ATAT DE ANAPODA. CE PROPUNE ACEST STUPID ESTE EGAL CU DOUA PEDEPSE PT ACEEASI FAPTA. IN ORICE TARA CIVILIZATA(ADICA FARA PSD) NEPLATA UNEI AMENZI, TAXA, IMPOZIT ETC ESTE RECUPERATA DIN SALARIU, DIN CONTUL BANCAR SAU PRIN CONFISCAREA UNOR BUNURI DE ACEEASI VALOARE.TELEVIZOR,MOBILA ETC. IN NICI UN CAZ NU SE APLICA O PEDEAPSA SUPLIMENTARA. PERMISUL SE SUSPENDA PT FAPTE BINE DETERMINATE IN CODUL RUTIER. DAR LA CE SA NE ASTEPTAM DE LA UN CREIER PLAT CU 2,3 NEURONI....?TAMPITII ASTIA , CU DRAGNEA SI TARICEANU IN FRUNTE, AU PROMIS CEEA CE ERA IREALIZABIL IAR ACUM SE DAU DE CEASUL MORTII SA SCOATA CEVA BANI. PROPUNERI DE LEGI TAMPITE EMANATE DIN MINTEA MINCINOSILOR CARE "CONDUC" TARA.

Nazi
18 septembrie 2017
Opinie

Propun si eu o lege primarii, parlamentarii si guvernantii care promit verzi si uscate in campania electorala si nu le aplica la guvernare sa faca 25 de ani de puscarie.

sofer
18 septembrie 2017
amenzi aiurea ?

Numai intr-o tara cu dictatura se poate propune asa ceva.Ca sa nu fie discriminare ,ce facem cu prostituatele care sunt cele mai mari debitoare la amenzi ?Le punem chiloti de tabla si le coasem gura ?Ce ii intereseaza pe politisti ca eu platesc s-au nu amenda ?Ce ar fii ca toate amenzile anulate de instante sa fie platite de cei care le-au dat ?

DODO
18 septembrie 2017
sint patit

daca ai amenda clar trebuie platita dar daca esti nemultumit de verdict te duci la tribunal.Numai asa se disciplineaza pop. Eu am primit una in Grecia pentru ca am ciupit linia continua si ...surpriza ! dupa hiriuta cu amenda politistul a scos o scula si mi-a demontat numarul de imatriculare si mi-a spus ca il primesc cind fac dovada ca am platit amenda si asa am facut chiar daca eram fiert pentru ca masina putea fi condusa de altcineva din familie dar vorbeam singur ba chiar am primit ,, caronas ,, pentru protest Cred ca este o dubla sanctiune amenda si sechestrarea masinii dar cu aia nu poti sta de vorba cica e lege Am avut noroc ca nu a fost vineri seara ca pina luni nu ai unde plati asa ca atentie ! am auzit ca asta se practica in mai multe tari europene

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5541 secunde