Interviu cu adjunctul Poliției Municipiului Constanța, comisarul șef Marius Ghiță

Starea de urgență, aproape de final. Va crește sau nu infracționalitatea la Constanța?

1607
Starea de urgență, aproape de final. Va crește sau nu infracționalitatea la Constanța? - fondmariusghita2-1588686487.jpg

Articole de la același autor

De aproape două luni, străzile Constanței sunt împânzite de forțe de ordine, urmare a măsurilor luate în contextul stării de urgență, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Într-un interviu acordat pentru "Cuget Liber", comisarul șef Marius Ghiță, adjunctul Poliției municipiului Constanța, a arătat câte amenzi au fost aplicate în reședința de județ de la malul mării și mai ales, dacă ne confruntăm, într-adevăr, cu o creștere a infracționalității, așa cum se zvonea!

- Se vehiculează că în ultimele luni, în contextul întoarcerii în țară a celor aflați peste hotare, a crescut infracționalitatea. Se constată acest aspect la nivelul municipiului Constanța?

- În primele patru luni ale lui 2020, infracțiunile înregistrează o scădere de 23,8% în municipiul Constanța. Cele mai reprezentative sunt furturile, iar la acest capitol se înregistrează o scădere de peste 31%; la furturile din locuințe este o scădere de 35,79%, la furturile din buzunare este o scădere de 75,4%. La furturile din autovehicule se înregistrează o creștere cu 21,57%. În ceea ce privește această creștere, pot să spun că faptele înregistrate în perioada 11 - 24.03.2020, pe linia furturilor din auto, au fost probate de polițiști și au fost reținute două persoane care, la 30 martie 2020, au fost prezentate instanței de judecată și arestate preventiv. În sarcina celor două persoane au fost reținute zece infracțiuni de furturi din autovehicule, un furt din locuință și o tâlhărie calificată. După luarea măsurii preventive, nu au mai fost înregistrate furturi din autoturisme.

- Câte sancțiuni contravenționale au fost aplicate, până în prezent, în contextul stării de urgență?

- Pe linie de activitate preventivă, în perioada 17 martie – 30 aprilie, perioadă în care a fost în vigoare starea de urgență, la nivelul Poliției municipiului Constanța au fost aplicate peste 2.300 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 4.370.000 lei. Cele mai reprezentative sunt sancțiunile aplicate pentru încălcarea prevederilor Ordonanței Militare 3, cu 1725 sancțiuni contravenționale aplicate, în valoare de peste 3.890.000 lei.



- Vă așteptați la o creștere a infracționalității, în municipiul Constanța, în perioada următoare stării de urgență?


- Ținând cont că, la acest moment, nu ne-am mai întâlnit cu o stare de urgență generată de o pandemie, nu avem posibilitatea să comparăm cu o stare anterioară. În schimb, prin dispunerea efectivelor în teren, prin colaborarea cu Jandarmeria Română, cu Poliția Locală, prin acoperirea tuturor zonelor de siguranță publică, ne-am luat măsurile necesare să putem să intervenim indiferent de evenimentele sesizate și de amploarea lor.

Nu ne așteptăm la o creștere a evenimentelor, situația dovedește că nu au fost înregistrate evenimente deosebite, însă reacția forțelor de ordine trebuie să fie una echilibrată, în raport cu situația socială, economică, cu zonele în care se va interveni (în cazul în care, de exemplu, se va impune să intervenim în zone carantinate!) și în funcție de specificul intervenției, se vor dispune măsurile care se impun.



- Ați avut solicitări din partea polițiștilor privind ieșirea la pensie sau demisia, în ultimele două luni?


- În perioada stării de urgență, în Monitorul Oficial a fost publicată OUG 36/26.03.2020, prin care a fost modificată Legea 360/2002, privind Statutul polițistului. Printre articolele modificate se regăsește și cel privind încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor. Astfel, potrivit legislației, încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor nu se aplică în perioada stării de urgență la împlinirea vârstei și a celorlalte condiții necesare pensionării, la împlinirea vârstei în gradul profesional, la cerere sau la demisie. Altfel spus, prin aceste modificări s-a luat în calcul ca în această perioadă polițiștii să rămână în activitate, astfel încât să poată fi desfășurată activitatea necesară. Dar nu a fost înregistrată nicio cerere de pensionare sau demisie în această perioadă, pe de o parte polițiștii au luat cunoștință de OUG, de pe altă parte au înțeles că trebuie să fim uniți în această perioadă.

- Ce sfaturi aveți pentru constănțeni, pentru a depăși această perioadă fără întâlniri neplăcute cu forțele de ordine?

- Toate măsurile de ordine dispuse în această perioadă vizează protejarea populației împotriva răspândirii virusului COVID 19. Măsurile de verificare dispuse de Poliția Română, prin verificarea declarațiilor pe propria răspundere, a adeverințelor emise de către angajator și a scopului deplasării în spațiul public vizează în special limitarea răspândirii virusului și protejarea populației. Recomandăm cetățenilor Constanței ca, atât până pe 14 mai, cât și după această dată, să păstreze distanța socială, să folosească mijloacele de protecție stabilite prin actele normative în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului și toate celelalte recomandări care vor fi transmise în acest sens. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6907 secunde