Stop abuzurilor! Demersuri pentru ca actul sexual cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol

155
Stop abuzurilor! Demersuri pentru ca actul sexual cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol - fondviol2-1662660497.jpg

Articole de la același autor

Orice relație sexuală întreținută cu un minor care nu a împlinit 16 ani ar trebui considerată automat viol. 180 de organizații nonguvernamentale au semnat o scrisoare deschisă adresată tuturor deputaților, la începutul noii sesiuni parlamentare, prin care solicită modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, în sensul prevederii în lege a vârstei minime a minorilor, sub care să se considere că nu își pot da consimțământul pentru a întreține relații sexuale.

În prima zi a noii sesiuni parlamentare, Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (Rețeaua VIF) a trimis o scrisoare deschisă către toți deputații, susținută și de 180 de organizații neguvernamentale, prin care solicită introducerea în lege a limitei de vârstă de 16 ani pentru consimțământ valid în cazul relațiilor sexuale cu minori. Solicitarea survine în contextul în care este alarmant modul în care, în ultimii ani, anchetatorii sau instanțele de judecată au considerat relațiile sexuale cu copile de 7, 9 sau 12 ani drept acte sexuale consimțite în loc de violuri.

55% dintre români consideră că violul poate fi justificat

„Pe lângă aceste aspecte de ordin legislativ, propunerile Rețelei au luat în considerare și faptul că, în contextul politic și social în care trăim, există o cultură bine înrădăcinată a sexualizării fetelor de la cele mai fragede vârste care justifică violența sexuală asupra acestora. Mai mult decât atât: 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații - dacă victima era îmbrăcată sumar, dacă a acceptat să îl însoțească pe agresor acasă sau dacă a consumat băuturi alcoolice sau stupefiante (Eurobarometru 449, 2016). Aceste prejudecăți au fost confirmate de Raportul Inspecției Judiciare, care arată numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimțite cu bărbați adulți, justificând această încadrare prin faptul că minorele au consimțit actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică și comportamentul, presupunerea că, dacă nu au spus nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat sau justificând aceste fapte ca fiind asociate cultural. Pentru incapacitatea statului român de a oferi o protecție efectivă minorelor, România a fost condamnată de CEDO în cauza M.G.C. împotriva României prin Hotărârea din 15 martie

2016”, se arată în scrisoarea deschisă adresată deputaților.

În prezent nu este prevăzută în lege o vârstă minimă a minorului sub care să se considere că nu își poate da consimțământul valid în cazul unui raport sexual cu un partener adult sau cu un partener cu o diferență de vârstă mai mare de trei ani. „Această vârstă minimă ar elimina posibilitatea de a încadra fapta la infracțiunea de act sexual cu un minor și ar încadra-o ca infracțiune de viol”, stipulează solicitanții.



Vârsta minimă pentru căsătorie este 16 ani. De ce nu poate fi și pentru consimțirea actului sexual?


„Această limită de vârstă este o măsură de protecție necesară împotriva agresorilor sexuali. Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse, greu de dovedit din cauza relației inegale de putere dintre agresorii adulți și victimele minore. Probatoriul în cazurile penale este pe umerii victimelor minore ale violenței sexuale, nu ai agresorilor, fiind mult mai greu pentru victimele minore să asigure probatoriul care să dovedească constrângere, punere în imposibilitate de a-și exprima voința sau faptul că agresorul a profitat de această stare în care s-a aflat minorul, așa cum este precizat în Codul Penal în cazul infracțiunilor de viol. Introducerea limitei de vârstă de 16 ani diminuează presiunea pusă pe victimele minore de a demonstra o infracțiune care are de cele mai multe ori un caracter ascuns. În plus, vârsta minimă legală pentru căsătorie este 16 ani (doar în temeiul unui aviz medical și cu încuviințarea părinților/tutorelui și autorizarea instanței de tutelă), persoana fizică dobândește capacitatea de muncă la 16 ani, minorii nu pot avea acces la mijloace de contracepție până la 16 ani fără acordul părinților sau a tutorelui”, se mai menționează în scrisoare.

Potrivit statisticilor realizate de Poliția Română, în ultimii opt ani, 1.885 de fete și 202 băieți au fost victime ale infracțiunilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor, în care autorul era un membru de familie. Numai în primele șase luni ale anului 2022 au fost înregistrate 2.658 de sesizări penale privind acte sexuale cu minori, 872 de sesizări de agresiune sexuală, 1.951 de sesizări de viol, în afara relațiilor de familie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2728 secunde