Odiseea batjocoririi Hanului Balcan, la final? Noul proprietar promite să nu-l demoleze

1985
1

Articole de la același autor

Chiar dacă acum, privind cu milă cum arată str. Ștefan cel Mare, pare greu de crezut, în urmă cu mai bine de patru decenii, la nr. 84 era polul distracției de zi cu zi a constănțenilor, iar acordurile orchestrei live care oferea concerte răsunau pe ambele porți ale Hanului Balcan, căci despre el este vorba. Zilele acestea, un miniexcavator golește gunoaiele adunate în zecile de ani de când monumentul istoric a fost lăsat pradă ruinei, iar noul proprietar, în persoana fostului prefect Constantin Ion (42 ani), așteaptă avizele de la Primăria Constanța pentru a demara șantierul de reabilitare.







Proprietatea de la nr. 84 - care cuprinde un teren de 1.700 metri pătraţi, cu deschidere la strada Ştefan cel Mare, dar şi la strada Griviţei - a aparținut unui bogătaș misterios care i-a comandat, prin anul 1920, unui arhitect să-i construiască o casă de vacanță, după care a plecat într-o călătorie. La întoarcere, nemulțumit de ceea ce a ieșit, a transformat-o în restaurant, cu terasă în curtea interioară. După 1989, a fost retrocedată foștilor moștenitori.



Format din două corpuri mari, fiecare cu ieşire la câte o stradă, şi două corpuri de legătură la parter, imobilul cuprinde 20 de camere, cinci bucătării, 25 de băi, pivniţă şi cramă. Structura de rezistenţă este alcătuită din fundaţie din zidărie de piatră subzidită, zidărie portantă cu grosimea de 50 cm la exterior şi 37 şi 25 cm la interior, planşee din beton armat la corpul dinspre strada Ştefan cel Mare şi la cele de legătură, precum şi planşee de lemn la corpul dinspre strada Griviţei.





„Cu 10 lei beam și mâncam pe săturate”

La cei 63 de ani ai săi, Iusein Sever, localnic de prin preajma hanului, a apucat să trăiască perioada de mărire a acestui local, „Aveam 21 de ani prin anii ’80, când era deschis aici. Peste tot era o mare terasă, cu braserie în partea stângă (cum vii dinspre str. Ștefan cel Mare), iar în partea dreapta erau o cafenea, pizzerie, covrigărie, rotiserie. Sus era hotel cu 20 de camere mici, recepția era în partea dinspre str. Griviței, la parter era masă de biliard și jocuri. În mijloc era o fântână unde curgea apa, iar formația cânta în partea dinspre cârciumă. Era atât de plin că spre prânz nu mai găseai locuri libere. Era cel mai bun local din Constanța și pentru că nu era scump. Cu 10 lei mâncai și beai. Era 2-3 lei berea, doar dacă nu voiai să bei vin, că acela era vreo 9 lei. Și la Mamaia dacă te duceai, cu 10 lei te distrai și tot rămâneau bani. Foarte frumos a fost aici, la Hanul Balcan, pentru că ne cunoșteam aproape cu toții”, ne-a povestit Iusein Sever.



Cert este că, și atunci când porțile sunt ferecate cu lacăte, constănțenii se uită curioși dacă nu cumva s-a mai întâmplat ceva în curtea acestui ansamblu atât de frumos, cu speranța că el va recăpăta destinația de altădată.



De la micul palat al culturii la cârciuma de altădată

Înainte de anul 2000, hanul a fost închis, devenind „raiul” hoților de materiale de construcție și „hotel de lux” pentru câinii maidanezi, treptat transformându-se într-un veritabil focar de infecție în buricul târgului.

În luna ianuarie 2022, în cadrul unui interviu oferit „Cuget Liber”, Dorin Popescu, consilierul personal al primarului Virgil Chițac, aducea în discuție Hanul Balcan și posibilitatea de a fi achiziționat de Primăria Constanța, recondiționat și transformat într-un mic palat al culturii, datorită premiselor oferite de Strategia culturală a municipiului Constanța în perioada 2021-2031.

Luna trecută, însă, o veste surprinzătoare și importantă îl readucea în atenție pe fostul prefect Constantin Ion, de data aceasta în calitate de nou proprietar al Hanului Balcan, achiziționat cu suma de 650.000 de euro.



Într-un interviu acordat unui post local de televiziune, acesta afirma că de mai bine de patru ani a avut ideea de a cumpăra Hanul Balcan, dar că a existat o cursă nebună după cei nouă moștenitori care erau împărțiți nu numai în toată țara, dar și prin America și Canada.



La începutul acestei săptămâni, l-am întâlnit pe Constantin Ion, actualmente directorul Direcției generale de evidență a persoanelor din Constanța, în curtea interioară a Hanului Balcan, supraveghind echipa de muncitori angajată pentru a salubriza incinta. Cu acest prilej, l-am întrebat care-i sunt intențiile cu privire la viitorul acestui han. Dacă nu cumva intenționează să-l demoleze și să construiască o rezidență? Proprietarul ne-a răspuns că la ora actuală așteaptă avizele din partea Primăriei Constanța pentru documentațiile depuse, după care urmează o descărcare de sarcini, fiind monument istoric, și abia apoi va trece la reabilitare. „Într-un viitor cât mai apropiat sperăm să redăm strălucirea de altădată acestui loc. Voi închiria toate spațiile aflate la parter, iar fostele camere de la etaj intenționez să le readuc la destinația de camere de hotel. Nu a fost vorba nicio clipă de demolarea Hanului Balcan”, a mai declarat Constantin Ion.



Întrebat dacă până la anul, în vară, constănțenii se vor bucura de o cafea la Hanul Balcan, Constantin Ion ne-a declarat că termenul este mult prea optimist pentru câte lucrări sunt de făcut, așa încât poate spre finalul anului viitor speră să se contureze o… proximă exploatare.

Din echipa cu care va lucra la renovarea ansamblului, proprietarul își dorește să colaboreze cu arhitectul Alinta Isacov, iar ca expert pe rezistență cu Radu Coțofană, al cărui tată, în anul 1978, semna vechiul proiect de renovare.



Neconsolați în „înfrângerea” suferită, consilierii USR Constanța au anunțat săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, că au depus un denunț la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța împotriva secretarului general al Primăriei Constanța, Viorela Mirabela Călin, întrucât nu a adus la cunoștința Consiliului Local adresa Ministerului Culturii prin care anunța că nu își exercită dreptul de preemțiune asupra Hanului Balcan, fapt ce a permis ca acest obiectiv de patrimoniu cultural al Constanței să ajungă în portofoliul unui privat.



Comentează știrea

Numele Boierului
9 septembrie 2022
Copacul cu Povesti

Cum adica nu se stie ? Nu stiti voi poate, dar cine trebuie stie. O fi dificil oare de aflat ? Pt. unii da, pt. altii daca stiu cum e posibil. Odata iti trebuie acces la sursele de informatii, si continuarea e simpla. Chiar si dpdv. jurnalistic se poate ajunge pina intr-un punct. Esenta este povestea iar norocosul onorat, valabil si pt. batistuta. Altfel, viata lunga hanului, ca asta ii menirea. Cultura are mereu locul ei, frumos ar fi si acolo !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.072 secunde