USR vrea să salveze Pădurea Comorova. "Corupția este principalul dușman al mediului"

1448
USR vrea să salveze Pădurea Comorova.
USR Constanța și USR Mangalia au început campania „Uniți salvăm Pădurea Comorova”, prin care sunt strânse semnături pentru trecerea Pădurii Comorova din proprietatea privată a municipiului Mangalia în cea publică și, ulterior, în domeniul silvic.

Formularul și documentele necesare începerii acțiunii de strângere de semnături au fost eliberate, iar duminică, 10 aprilie, membrii USR au început acțiunea în teren prin care cetățenii din Mangalia au posibilitatea de a semna pentru salvarea Pădurii Comorova.

Numărul de semnături necesar este echivalent cu 5% din registrul electoral al Mangaliei. Mai precis, este nevoie 1.651 de oameni pentru a salva singura pădure de pe litoralul românesc. În fiecare weekend, reprezentanţii USR vor fi prezenţi pe teren pentru a strânge semnături de la cetăţeni.

Din Pădurea Comorova mai există doar 395 de hectare în proprietatea municipiului Mangalia, suprafață aflată în pericol de dispariție tocmai din cauza statutului juridic pe care îl are în prezent, fapt ce a permis acțiunile abuzive de împroprietărire a mai multor dezvoltatori imobiliari și, implicit, defrișările masive din anii trecuți.

Mai mult de atât, un proiect anunțat de Primăria Mangalia prevede că o suprafață de 201 hectare din pădure, proprietate privată, va fi transformată în parc prin accesarea de fonduri europene. Strângerea de semnături din campania „Uniți salvăm Pădurea Comorova” reprezintă și un prilej de conștientizare a importanței pe care pădurea o are pentru județul Constanța, atât din perspectiva protejării mediului înconjurător, cât și din punct de vedere istoric.

Inițial, după împădurirea făcută de Regele Carol I, pădurea avea 855 de hectare cu arbori. Din ei au tăiat comuniștii (între 1967 și 1968), pesediștii, pedeliștii şi peneliștii.

„Această pădure nu este doar de importanţă locală. Primul pas este să o trecem din domeniul privat în domeniul public, iar apoi să revină în proprietatea statului. Sub pretextul salvării Pădurii Comorova, primarul Iorguş ne vindea aceleași gogoși care ne sunt vândute şi azi. Ei zic că vor să facă un parc acolo, dar nu este aşa. Toate partidele au pus umărul la distrugerea acestei bijuterii. Şi în Parlamentul României USR luptă pentru protejarea mediului. Ministrul Mediului îi înlătură pe funcționarii care îndrăznesc să se ia de mafia aceasta. Multe din distrugerile care sunt realizate împotriva mediului se fac cu sprijinul agențiilor care ar trebui să aibă grijă de mediu. 10 la sută din 200 de hectare ar putea fi defrișate. Reprezintă o suprafață enormă. Este important să îi susținem pe colegii din Mangalia. Dacă cei care locuiesc în Mangalia nu ne ajută cu aceste semnături, este posibil ca măcelul asupra acestei păduri să continue. Dacă nu luăm atitudine, ei își vor vedea de treaba lor”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Stelian Ion.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe susţine faptul că ceea ce se întâmplă în această perioadă cu Pădurea Comorova reprezintă un act de corupţie pe care, însă, momentan nu îl poate dovedi nimeni.


„Corupția este principalul dușman al mediului. Această pădure a fost tăiată sistematic. Este ultima pădure costieră. În zeci de ani, din cauza corupției locale, cât și naționale, s-a tăiat sistematic. Discutăm astăzi cu scopul de a salva ce a rămas din Pădurea Comorova. Uniunea Salvați România, când a fost înființată, a pornit cu un grup de cetățeni implicați. Nu este nicio rușine pentru a cere comunității să se implice. Vom arăta forţă împotriva celor care vor să distrugă mediul înconjurător. Există foarte multe fonduri la dispoziția Constanței care ar putea să pună în valoare această comoară a mediului înconjurător de care alții vor să își bată joc. Am făcut 24 de interpelări către autoritățile locale din Mangalia. Nu toate au primit răspuns. Rechinii imobiliari din Mangalia au tentacule foarte bine prinse în jurul Pădurii Comorova”, a declarat Vlad Gheorghe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5861 secunde