Curtea şcolii, cu lacăt şi sârmă ghimpată! Elevii nu au acces pe terenurile de sport în afara programului

2792
1

Articole de la același autor

A trecut iarna, s-a mai încălzit afară şi copiii încep să petreacă mai mult timp în aer liber. Dacă au unde… căci, la Constanţa, terenuri de sport nu sunt, parcările şi spaţiile verzi de pe lângă blocuri sunt pline de maşini, parcurile sunt puţine şi departe, iar curţile şcolilor sunt încuiate. Apoi, tot autorităţile se îngrijorează că tot mai mult tineri sunt supraponderali.

Copiii petrec din ce în ce mai puţin timp în aer liber. E drept, că nici nu prea au unde să joace un fotbal, un baschet sau pur şi simplu să bată mingea. În Constanţa, nouă terenuri de sport sunt amenajate în parcuri şi zone de agrement. Acestea sunt în parcul de la Poarta 6, în zona de agrement de pe strada Brizei, în zona de agrement de pe strada Caraiman, cartierul Abator, în parcul Viitorului, în zona CET – Albatros, în zona de agrement Badea Cârţan şi în cartierul Palazu Mare. Cele mai multe sunt însă aproape distruse şi necesită reabilitare completă. Primăria Constanţa urmează să demareze lucrări de reparaţii şi refacere a zonei de joc, dar acestea sunt de durată.

Mult mai la îndemână şi aproape de copii sunt terenurile din curţile şcolilor din cartiere, însă ele sunt închise, în afara orarului şcolar, în week-end şi în vacanţe. Legislaţia nu prevede accesul liber în incinta unităţilor de învăţământ şi foarte puţini directori lasă porţile deschise pentru ca măcar copiii din cartier să intre şi să se joace acolo.

„Nu există o recomandare expresă pentru ca directorii de unităţi de învăţământ să permită accesul în curtea şcolii în afara programului”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, inspectorul şcolar general, prof. Sorin Mihai.

De altfel, din informaţiile noastre, doar curtea Liceului cu Program Sportiv este deschisă permanent, după ridicarea restricţiilor impuse de pandemia COVID-19. În rest, multe garduri sunt prevăzute inclusiv cu sârmă ghimpată pe deasupra, pentru a descuraja orice tentativă a copiilor de a-l sări. „Din păcate, preferăm să nu deschidem curtea pentru că s-a întâmplat deseori ca persoanele care pătrund să provoace stricăciuni pe care apoi trebuie să le reparăm noi. De asemenea, seara, se strângeau grupuri care stăteau şi consumau băuturi alcoolice, seminţe şi lăsau o mizerie de nedescris, pe care, evident, o curăţau tot femeile noastre de serviciu”, ne-a spus managerul unei şcoli din Constanţa.

Proiect de lege, atacat la Curtea Constituţională

În 2021, după scandalul celor opt tineri ridicaţi de poliţie din curtea Şcolii nr. 29 „Mihai Viteazu” din Constanţa, deputatul USR Tudor Popa a realizat un proiect care să modifice Legea educaţiei fizice şi sportului, astfel încât elevii să aibă acces gratuit la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program. Însă actul legislativ s-a blocat după ce a fost atacat la Curtea Constituţională.

Conform iniţiativei legislative, copiii şi adulţii au acces gratuit în infrastructura sportivă în aer liber fără a afecta orele de program ale unităţilor care le administrează sau ale terţilor care o utilizează în baza plăţii unui tarif stabilit de respectivele unităţi. De asemenea, aceasta prevede ca persoanele fizice dar şi juridice să aibă acces gratuit sau cu plată inclusiv în infrastructura acoperită.

„Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor în decembrie 2021. În ianuarie, Guvernul Ciucă a atacat legea la Curtea Constituţională, iar acum aşteptăm decizia CCR. Termenul este stabilit pe 6 aprilie”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, deputat Cristina Rizea, de la USR Constanța.



Comentează știrea

io dixit
29 martie 2022
raul fata cu reactiunea

am inteles ca pe la buzau, daca nu ma insel, olitistii locali au devenit de proximitate. fiecare cu teritoriul sau zi si noapte. poate ca nu-i o idee rea si astfel derbedeii nu mai pot sa faca mizerie, iar cei care vor sa bata mingea in curtea scolii, s-o...bata.

Pagina a fost generata in 0.7397 secunde