Ce se întâmplă cu barierele din Peninsulă? "Regulamentul de acces conţine aspecte de nelegalitate!"

694

Articole de la același autor

Este o săptămână decisivă pentru Regulamentul de acces în zona peninsulară, care a fost contestat în două procese ce se află în prezent pe masa judecătorilor. În week-end, bariera ar putea să coboare din nou, la intrarea în zona istorică, interzicând accesul maşinilor pe străduţele din centrul vechi. Instanţa urmează să decidă dacă va fi aplicat din nou regulamentul şi începând de când.

Sunt aproape patru luni de când barierele din Peninsulă au fost ridicate lăsând cale liberă tuturor celor care vin în zonă cu maşina. Hotărârea Consiliului Local Constanţa nr. 294/31.08.2021 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a fost suspendată de instanţă pe 15 decembrie 2021, la cererea formulată de 36 de locuitori ai Peninsulei şi a celor două parohii din zonă, „Sfântul Anton de Padova” şi „Sfântul Nicolae”. Ulterior, însă, administraţia locală a făcut recurs aşa încât procesul s-a rejudecat şi verdictul va fi dat la sfârşitul acestei săptămâni. „Joi, 14 aprilie, avem termen pentru suspendare persoane fizice. De asemenea, luni, 11 aprilie, a fost recursul în suspendare persoane juridice. Instanţa se va pronunţa vineri, 15 aprilie”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, avocatul Mirela Doicescu.

Măsura autorităţilor de a ataca decizia instanţei i-a luat prin surprindere chiar şi pe consilierii locali USR, care consideră că „avocatul primăriei a acţionat conform datoriei contractuale, însă acest lucru nu se poate face fără acordul majoritar al Consiliului Local”. Aceştia consideră că, în loc de a formula recurs, administraţia locală ar fi trebuit să se pună la masă şi să găsească soluţii pentru modificarea regulamentului. „Trebuie să se ajungă la o formă care să mulţumească atât riveranii, cât şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în zonă”, susţin consilierii locali USR Constanţa.

„Nu este necesară restricţionarea accesului!”

Şi deputatul constănţean Bogdan Bola consideră că Regulamentul de acces în zona peninsulară trebuie modificat, mai ales că inclusiv prefectul judeţului, Silviu Coşa, a sesizat aspecte de nelegalitate în conţinutul documentului. Acesta vorbeşte despre faptul că Prefectura a descoperit mai multe articole nelegale, cum ar fi lipsa acordului poliţiei pentru restricţia circulaţiei în zonă, aplicarea de amenzi constatate de Poliţia Română doar cu un simplu act administrativ adoptat de Consiliul Local şi lipsa aprobării de către Consiliul Local a raportului final al studiului privind impactul socio-economic, acesta neavând efecte juridice.

„Toate aceste aspecte de nelegalitate se aduceau la cunoştinţa secretarului general al municipiului Constanţa încă din data de 21.12.2021. În aceeaşi zi, Avocatul Poporului adresa Primăriei Constanţa o solicitare pentru organizarea unei noi dezbateri (una reală, de data aceasta) pe tema Regulamentului de acces în Peninsulă. Şi această solicitare a fost ignorată total. Nimeni nu contestă necesitatea unui regulament în Peninsulă, ci doar forma sa nelegală!”, explică deputatul Bogdan Bola.

Chiar şi constănţenii care nu locuiesc în zonă consideră că accesul nu ar trebui restricţionat, ci reglementat legal, astfel încât să nu fie afectaţi locuitorii. „Zona de promenadă şi vizitare reprezintă doar 20% din zona peninsulară, restul sunt locuinţe colective fără valoare istorică sau arhitectonică. Cei care au făcut acest regulament de acces au fundamentat eronat şi în detrimentul celor 80% imobile şi locuitori. Este necesară reglementarea traficului, nu restricţionarea accesului”, susţine constănţeanul Stelian G..

Există însă şi voci care susţin interzicerea maşinilor pe străzile din centrul istoric. „Zona peninsulară, concepută cu străzi înguste, nu poate oferi suficient spaţiu pentru accesul tuturor vehiculelor care tranzitează zilnic în diverse scopuri… nici plăcerii celor care vor să păşească din auto direct în scara blocului. Putem avea o zonă liniştită de promenadă, arhitectura specifică conferă un farmec unic, de altfel e singura zonă reprezentativă pentru oraş, unde grupurile de turişti străini obişnuiau să parcurgă pe jos pentru a admira zona… moschee, muzee, catedrala, bazilica Sf. Anton, însă până vom înţelege cum stă treaba cu farmecul şi specificul zonei peninsulare, ne vom crampona de trafic intens, claxoane, chiar şi manele în boxe şi altele…”, este de părere un alt constănţean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4967 secunde