Deputatul constănţean Bogdan Bola: "Tinerii cu vârstele cuprinse între 16 şi 18 ani ar trebui să voteze"

2929
1
Deputatul constănţean Bogdan Bola:
De-a lungul timpului au existat diverse voci care au susţinut faptul că tinerii ar putea să aibă drept de vot încă de la vârsta de 16 ani. Deputatul constănţean din Forţa Dreptei, Bogdan Bola, crede că această măsură este necesară pentru societatea din România. Bola a explicat, printr-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook, care este punctul său de vedere.

„Dezbaterea nu este una nouă în societatea românească sau la nivel european, ci este una reluată periodic. Tocmai de aceea, după consultări cu organizații de tineret din toată țara, am inițiat un astfel de proiect legislativ în Parlamentul României. Iar în rândurile de mai jos voi exemplifica de ce cred că această măsură este una necesară pentru societate. În primul rând, una dintre trăsăturile esențiale ale dreptului la vot într-o societate democratică este caracterul universal. Potrivit acestei trăsături, regula este că toată lumea are drept de vot, cu anumite excepții clar prevăzute de lege, de strictă interpretare și aplicare, și nu reglementarea expresă a unui corp electoral bine definit. Tocmai de aceea, unele state din Europa deja au luat măsuri pentru reducerea vârstei de vot pentru tineri, cum ar fi Scoția, Austria, Norvegia, Estonia, Germania și Malta”, a transmis deputatul Bogdan Bola.

El a mai adăugat că există foarte mulţi tineri cu vârstele cuprinse între 16 şi 18 ani care deţin un job, iar aceştia nu sunt deloc reprezentaţi politic.

„Tinerii de 16 ani pot munci de atunci, răspund penal de atunci și au capacitate deplină de exercițiu de la acea vârstă, însă nu îi lăsăm să voteze. Ne mai mirăm apoi că politicienii sunt interesați și își axează campaniile electorale doar pe categoriile de vârstă care se prezintă la vot? În anul 2011, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția 1826 (2011) prin care a recomandat statelor membre să analizeze reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru toate alegerile.

Nu în ultimul rând, deși pot munci și plăti impozite, tinerii între 16 și 18 ani nu sunt reprezentați politic. Nicio impozitare fără reprezentare („No taxation without representation”) a fost un slogan din timpul Revoluției Americane care a condus la fondarea Statelor Unite ale Americii. În momentul de față, tinerii din România nu sunt scutiți de plata impozitelor sau contribuțiilor sociale, ceea ce înseamnă că ei contribuie la bugetele locale și de stat, fără ca opinia lor să poată fi exprimată și pe calea votului”, a mai spus deputatul.

În final, Bogdan Bola a ţinut să întărească ideea potrivit căreia tinerii cu vârstele cuprinse între 16 şi 18 ani ar trebui să aibă drept de vot.

„Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2021, 411.368 de tineri cu vârsta de 16-17 ani își aveau rezidența în România. Democrația, un pilon important al statului român, deși nu implică doar participarea cetățenilor în procesul electoral, nu îl poate exclude. Tinerii trebuie să învețe democrația practicând-o, adică prin exercitarea drepturilor electorale și implicându-se în cadrul societății. Despre democrație, tinerii ar trebui să învețe cât mai devreme, însă acest lucru nu se poate întâmpla excluzându-i de la luarea deciziilor care îi privesc.

Noi, inițiatorii prezentei propuneri legislative, apreciem că nu există niciun impediment de natură juridică sau constituțională în vederea promovării prezentei propuneri, ci dimpotrivă, apreciem că premisele constituționale și legale sunt în perfectă concordanță cu propunerea noastră înaintată Parlamentului”, a concluzionat Bola.



Comentează știrea

Ion
5 aprilie 2022
tineri intretinuti de parinti ...

Din pacate, consider ca pana in 18 ani ,sunt inca imaturi,usor influentabili, nu mai vorbim de lipsa educatiei care este din ce in ce mai pregnanta. Macar 6 luni de armata la terminarea liceului, i ar mai aduce cu picioarele pe pamant, ca sunt vraiste la varsta asta.

Pagina a fost generata in 0.9283 secunde