Îngropată în nisip, uitată de autorităţi. Pasarela regală din Mamaia, pierdută definitiv

2650
1

Articole de la același autor

Zilele acestea se împlineşte un an de când pasarela din Mamaia, din zona Cazinoului, monument istoric de categoria B, a fost îngropată în nisip, pentru a nu ţine pe loc lucrările de înnisipare a plajei. Prinsă între hăţişurile birocraţiei şi indiferenţa autorităţilor, pasarela regală nu a mai putut fi salvată la timp. Iar demersurile pentru preluarea şi reabilitarea ei par la fel de îngropate ca şi istoria sa.

Pasarela Regală din Mamaia zace, din luna martie 2021, sub tone de nisip aduse din largul Mării Negre. A fost singura soluţie găsită de Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogea Litoral” pentru a o „proteja”, după ce, iniţial, chiar s-a pus problema demolării ei. „Varianta pentru conservarea pasarelei Cazinou din Mamaia este acoperirea parţială a structurii cu nisip, care din studii reiese că va avea cel mai mic impact general. Întreaga lucrare este realizată şi aprobată cu avizul Ministerului Culturii. În această variantă, monumentul va rămâne conservat, cu excepţia părţii neacoperite, care se va degrada în timp, dacă nu va fi restaurat. Aceasta este varianta ideală în cazul în care autorităţile competente, monumentul fiind în proprietatea Litoral SA – societate aflată în faliment, nu vor lua cu celeritate măsuri de reabilitare şi de punere în valoare a monumentului”, au declarat, pentru „Cuget Liber”, reprezentanţii ABADL.

Ulterior, deputatul constănţean Bogdan Bola, fost director al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, a făcut demersuri către ministerul Economiei pentru ca predarea către Ministerul Culturii a pasarelei să fie urgentată în scopul de a debloca o viitoare reabilitare. Între timp, miniştrii s-au schimbat, priorităţile au fost întotdeauna altele şi procedurile au bătut pasul pe loc. Am încercat să aflăm de la deputatul constănţean care este stadiul acestui transfer, însă acesta nu ne-a răspuns la întrebări în timp util.

Totuşi, conducerea Direcţiei Judeţene de Cultură ne-a confirmat că, deocamdată, nu s-a schimbat nimic în situaţia juridică a monumentului istoric. „Nu cred că s-a finalizat ceva în sensul predării pasarelei către Ministerul Culturii. Nu sunt noutăţi, totul a rămas la fel. Dacă s-ar fi schimbat ceva, noi am fi fost primii care am fi aflat”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Constanţa, Magdalena Tiţa.



Pod cu bar maritim, monument istoric


Pasarela regală, concepută de renumitul arhitect Victor Ştefănescu, a fost inaugurată în anul 1935, în prezenţa regelui Carol al II-lea. Aceasta face parte din Ansamblul Cazinoului din staţiunea Mamaia, sub denumirea Pod cu bar maritim, fiind considerată monument istoric. Proiectată în stil modernist, construcţia conţine elemente mediteraneene. În perioada monarhiei, pasarela a fost, mulţi ani de zile, una dintre principalele atracţii de pe litoralul românesc.

Specialiştii care au realizat proiectul de stopare a eroziunii costiere şi de înnisipare a plajei din Mamaia au considerat că structura pasarelei este într-o stare avansată de degradare şi nu poate prezenta siguranţă în exploatare. De altfel, în urmă cu 18 ani, digul ar fi trebuit să fie refăcut complet de către Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Atunci au fost eliminate şi treptele de acces către pasarelă. Însă proiectul nu s-a concretizat niciodată.



Comentează știrea

Vlad
14 martie 2022
pasarela

Cineva ar trebui tras la răspundere pentru subminarea economiei în legătură cu mărirea plajei din Mamaia.

Pagina a fost generata in 0.4691 secunde