Pregătiri pentru deschiderea sezonului estival. Concurs de idei privind amenajarea plajelor din Mamaia

699

Articole de la același autor

În câteva zile începe primăvara calendaristică, iar sezonul estival 2022 este la doar două luni distanţă. Agenţii economici de pe litoral încep să facă pregătiri şi la fel şi autorităţile. Vor fi organizate noi licitaţii pentru plaje şi vor fi amenajate prin proiecte adunate printr-un concurs de idei, de la profesionişti.

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au avut, în cursul săptămânii trecute, mai multe întâlniri cu operatorii de plajă pe tema exploatării sectoarelor de plajă pe perioada sezonului estival 2022. Unul dintre subiectele abordate a fost legat de situația actuală a suprafețelor noi de plajă rezultate în stațiunea Mamaia, în urma proiectului „Reducerea eroziunii costiere, Faza a doua”, derulat între 2014 şi 2020.



Astfel că, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral i-au informat pe operatorii de plajă că suprafețele noi de plajă, rezultate în urma finalizării lucrărilor aferente proiectului, au fost deja înscrise în evidențele de cadastru, iar dreptul de proprietate a fost înscris provizoriu în cartea funciară, până la definitivarea procedurii prin care acest nou teritoriu va fi trecut în inventarul statului român. „Plajele noi pot fi închiriate doar respectând cadrul legal, iar în acest sens ministerele care sunt implicate în această procedură discută pentru găsirea unei soluții”, a explicat directorul ABADL, Paul Cononov.



Potrivit acestuia, cele mai multe contracte de închiriere a plajelor din stațiunea Mamaia vor expira în acest an și anul viitor, astfel că, pentru viitoarea procedură de licitație, Administraţia Naţională Apele Române, prin Ordinul Arhitecților din România, pregătește un concurs internațional de soluții cu tema „Amenajarea complexă a plajelor din stațiunea Mamaia, județul Constanța”. „Este deja în curs de pregătire documentaţia necesară, iar soluțiile vor fi incluse în Planul Urbanistic Zonal”, a precizat şeful ABADL.



Plaje cu şezlonguri?


Reamintim că, în sezonul estival 2021, operatorii din Mamaia nu au putut utiliza porţiunile noi de nisip, obţinute după finalizarea procesului de lărgire a plajelor, deoarece acestea nu erau încă înscrise în cadastru. Nu au putut fi nici închiriate şi nici amenajate, iar zonele cu şezlonguri, beach-bar şi toalete au rămas pe plajele vechi, în apropierea promenadei, în timp ce zonele noi, de la mal, au putut fi ocupate la liber de turişti. Unii s-au bucurat de linişte şi de faptul că nu mai sunt taxaţi, alţii au considerat că este dificil să parcurgi zeci de metri pe nisip neamenajat, pentru a ajunge la malul mării. Rămâne de văzut ce soluţii vor găsi autorităţile anul acesta pentru noile contracte de închiriere şi amenajarea plajelor din Mamaia.



Prima minivacanţă la mare, de Paşte

Între timp, conducerea ABADL a anunţat că în câteva zile vor începe lucrările mecanizate de pregătire a plajelor pentru deschiderea sezonului estival, iar predarea sectoarelor de plajă pe tot litoralul românesc se va face conform clauzelor contractuale, în perioada 1 – 15 aprilie. Operatorii din turism se aşteaptă ca litoralul să fie luat cu asalt în această vară şi chiar din minivacanţa de Paște, 22 – 25 aprilie, având în vedere că în perioada următoare vor fi ridicate numeroase restricţii impuse din cauza pandemiei de COVID-19.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3077 secunde