Complex turistic de lux, pe plaja Corbu. Au fost sesizate Ministerul Mediului şi Guvernul

1210

Articole de la același autor

Plaja sălbatică din zona Corbu atrage un număr mare de turişti în fiecare sezon estival, în ciuda faptului că drumurile nu sunt amenajate, nu sunt utilităţi şi nici facilităţi de lux. Cei care vor să se bucure de simplitatea naturii, nisipul cu scoici şi valurile mării consideră zona una idilică. În perimetrul protejat au început să apară, însă, şi proiecte imobiliare.

Deputatul constănţean Bogdan Bola a anunţat, luni dimineaţă, 31 ianuarie, că a trimis o solicitare expresă către Guvernul României și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin care cere verificarea construcţiilor ce au fost demarate pe plaja Corbu.

„Vă solicit pe această cale trimiterea de urgență a corpului de control al primului-ministru și al Ministerului Mediului pentru a verifica legalitatea acordării avizelor de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și de către Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării cu privire la începerea construcției complexului turistic de lux, cuprinzând 18 imobile de mari dimensiuni, situat pe plaja sălbatică din localitatea Corbu. Acest adevărat colț de rai, una dintre puținele plaje virgine (dacă mai putem spune asta) de pe litoralul nostru, face parte din Rezervația Biosfera Delta Dunării și din situl Natura 2000. Cu toate acestea, A.P.M Constanța și A.R.B.D.D. au dat toate avizele (cel puțin așa s-a comunicat) necesare construirii acestui complex turistic. Înțelegem și susținem nevoia dezvoltării acestei zone, însă nu în detrimentul și prin distrugerea mediului înconjurător”, cere deputatul constănţean.

18 imobile de mari dimensiuni

Acesta consideră că zona ar trebui să fie protejată şi interzise astfel de proiecte imobiliare. „Se știe foarte bine că în zone precum rezervațiile și siturile Natura 2000 construcțiile care afectează habitatele naturale nu sunt permise. Cunosc personal primari care au solicitat să monteze coșuri de gunoi sau toalete publice pentru turiști, în aceste zone și care NU au primit autorizație să le monteze, exact din acest motiv. Ministerul Mediului nu permite camparea cu cortul în zona plajei, dar permite, prin instituțiile din subordine ridicarea a 18 imobile de mari dimensiuni?”, se arată în solicitarea lui Bogdan Bola.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Primăriei Corbu „se apără spunând că au fost obligați să permită începerea construcțiilor, deoarece dezvoltatorul a prezentat toate avizele necesare emise de instituțiile subordonate Ministerului Mediului”.

Contactat telefonic, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Latif Celzin, susţine că toate avizele sunt legale şi au fost date după respectarea tuturor procedurilor. „În primul rând, terenul respectiv nu este în zona strictă a Biosferei Delta Dunării, ci într-o zonă propusă pentru dezvoltare. Proiectul are avizul de la Apele Române, de la ARBDD (Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării), a fost dezbatere publică, nu au fost observaţii. Sunt avize favorabile de la celelalte instituţii. Agenţia de Mediu este ultima care emite avizul de mediu, în baza celorlalte documente şi cu toate procedurile complete. Aşteptăm Corpul de Control, noi am respectat legea şi procedurile”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful APM Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4216 secunde