Deputatul Mircea Banias a găsit soluţia pentru scăderea preţului la gaze. "Este nevoie de un terminal în Marea Neagră"

3021
6
Deputatul Mircea Banias a găsit soluţia pentru scăderea preţului la gaze.

Articole de la același autor

În timp ce Rusia şi Ucraina se luptă pentru teritorii, în România există o reală problemă cu preţul gazelor lichefiate. Deputatul Mircea Banias, de la PNL Constanța, a explicat faptul că în Marea Neagră ar trebui construit un terminal pentru gaze lichefiate, lucru care ar remedia situaţia. El a dat mai multe exemple de ţări care au deja construite astfel de terminale, motiv pentru care nici nu se confruntă cu problema pe care o întâmpină ţara noastră.

„În Europa există câteva zeci de terminale de acest gen şi în aceste vremuri de război se vede cât de important este să ai acces la o piaţă de gaze naturale, alta decât cea rusească. La vremea la care ne-am gândit noi la investiţia asta, suma era foarte mare. Era evaluată undeva la aproximativ un miliard de euro. Găsisem cea mai bună locaţie, în interiorul portului, în capătul digului de sud. O altă mare problemă o reprezintă navele care transportă gaze lichefiate care sunt extrem de scumpe. Degeaba am avea terminalul, dacă nu avem navele. Discuţiile purtate cu partea qatareză ne-au arătat că ei se angajau să aducă gaze naturale. Cred în continuare că este nevoie de un astfel de terminal. Germania a alocat deja bani pentru construirea a încă două terminale, în Polonia, la Gdansk, este în construcţie un astfel de terminal, în Spania, Italia şi Croaţia există şi acolo terminale de genul, deci ar fi păcat să nu avem şi noi aşa ceva, pentru că în Marea Neagră nu există niciun terminal de acest gen”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, liberalul Mircea Banias.

Astfel, el are încredere că acest terminal se va construi până la urmă. Deputatul explică faptul că locaţia este deja pregătită, deci ar trebui să se găsească fonduri pentru o asemenea investiţie.

„În comparaţie cu celelalte ţări din jurul nostru, suntem cel mai puţin dependenţi de gazele ruseşti. Cam 10 la sută din consum acoperim din importul din Rusia, spre deosebire de alţii care ajung până la 90 la sută. Un astfel de terminal, pe lângă gazele din Marea Neagră, ar însemna o gură de oxigen pentru economie şi pentru populaţie. Cred că ar trebui reluate discuţiile în acest sens. Locaţia există şi îmi este imposibil să cred că nu s-ar găsi finanţare pentru aşa ceva. În cazul în care acest terminal nu se va construi, trebuie dezbătută de urgenţă legea offshore. Nu cred că ruşii ne vor tăia alimentarea cu gaze. Nu este treaba lor. Fiecare are dreptul să îşi gestioneze resursele aşa cum crede de cuviinţă. Noi nu le spunem ruşilor cât petrol să extragă şi câte gaze naturale. Mă gândesc cu groază cum va suporta populaţia un preţ la gaze mai mare de cinci ori decât este acum”, a adăugat Mircea Banias.

Mircea Banias a comentat şi despre isteria care i-a cuprins pe românii care au luat cu asalt benzinăriile.

Deputatul crede că este vorba şi despre manipulare şi îi sfătuieşte pe români să se informeze din surse sigure şi corecte.

„Este o reacţie emoţională. Cred că şi televiziunile au greşit pentru că au tot anunţat că se va scumpi preţul la benzină peste noapte. Oamenii trebuie să înţeleagă că un plin de combustibil nu rezolvă problema. Premierul şi ministrul Energiei au ieşit public şi au explicat că preţul barilului a scăzut cu 17 la sută. Nu există niciun fel de motiv ca benzina şi motorina să se scumpească. Dar, pe fondul acesta emoţional, evident că toţi producătorii şi distribuitorii de benzină şi motorină au încercat să producă cât mai mult”, a concluzionat Mircea Banias.



Comentează știrea

Daniel
11 martie 2022
Problema

Mircica, vezi ca omiti o chestie importanta, pe care ar fi trebuit sa o stii: Turcia nu permite accesul prin Bosfor si Dardanele a navelor cu gaz lichefiat. Intai convingeti Turcia si apoi facem terminal

Mircea
11 martie 2022
Tranzit Bosfor

Daniel, Turcia nu poate interzice tranzitul navelor comerciale prin Bosfor. Poate impune anumite condiții restrictive pentru navele care transporta mărfuri periculoase. Acest lucru trebuie negociat cu autoritățile turce.

Gheo
11 martie 2022
ESTE NEVOIE

Parlamentare care ești, nu crezi că suntem sătui de gogoșile voastre timp de 31 de ani ? Vom face, trebuie să facem, este nevoie etc, etc. Fără să trăncăniți și să puneți mâna să faceți, nu se poate ? Lătrați ca un câine turbat la lună și nu faceți nimic, în afară de interesele vastre. Aveți tupeu porcesc să ne mințiți în față !!!

io dixit
11 martie 2022
flatulenta pamingtului

cred ca mai demult trebuia asa ceva. in special pentru marii consumatori industriali. cumpara gaz la preturi mai mici de pe piata internationala si si-l aduc. ceea ce se produce momentan in romania e cam la limita consumului casnic.

Daniel
11 martie 2022
Tranzit

In conditiile legislatiei actuale cam poate . https://www.aa.com.tr/en/energy/natural-gas/can-ukraine-receive-lng-via-the-bosphorus/11002 Daca acestea se schimba este posibil, dar asta nu este un lucru de durata. Problema este ca asta doar schimba dependenta, de la rusi la turci

Răspuns la: Tranzit Bosfor
Adăugat de : Mircea, 11 martie 2022
Daniel, Turcia nu poate interzice tranzitul navelor comerciale prin Bosfor. Poate impune anumite condiții restrictive pentru navele care transporta...
Dorel
10 aprilie 2022
Woow

Bă, da ce deștept ești ! Te-ai gândit mult ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3497 secunde