Guvernul Ciucă, ajutor pentru judeţul Constanţa. Trei primării vor implementa Programul „O masă caldă la şcoală”

1594
Guvernul Ciucă, ajutor pentru judeţul Constanţa. Trei primării vor implementa Programul „O masă caldă la şcoală” - fondcrusoveanumasacalda-1645124631.jpg

Articole de la același autor

Abandonul şcolar este o problemă din ce în ce mai mare în România, foarte mulţi copii renunţând să meargă la şcoală din cauza faptului că familiile din care provin nu își permit toate costurile necesare. Recent, Guvernul Ciucă a pus în practică un proiect-pilot ce vizează ca minorii care provin din familiile nevoiaşe din mediul rural să beneficieze de o masă caldă în timpul petrecut la şcoală.

Deputatul PNL de Constanţa Marian Cruşoveanu consideră această iniţiativă ca fiind una benefică pentru că în acest mod abandonul şcolar ar putea scădea pe viitor. Marian Cruşoveanu a explicat pe pagina sa personală de Facebook în ce constă această iniţiativă legislativă.

„La nivel național, copiii din 150 de școli și grădinițe vor primi, și în semestrul al doilea, o masă caldă, prin acest program-pilot guvernamental. Începând cu anul 2020, PNL a suplimentat numărul beneficiarilor, de la 50 la 150 de școli, iar anul acesta, Guvernul Ciucă a aprobat, din fondul de rezervă al guvernului, pentru continuarea programului, suma de 66 de milioane de lei. În acest program, din județul Constanța vor fi incluse trei unități de învățământ din zone defavorizate.

În urma aplicării acestui program, au fost înregistrate rezultate optimiste în ceea ce privește reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea frecvenței elevilor la ore. Prin acest program, se asigură accesul echitabil și neîngrădit la educație, pentru toți copiii din România. Personal, sper ca, în urma acestui proiect-pilot, să existe un număr cât mai mare de elevi din zonele defavorizate, care să beneficieze de acest program. În momentul de față, la nivel național, de acest program beneficiază peste 65.000 de școlari”, a explicat deputatul Marian Cruşoveanu.

Raportându-se la judeţul Constanţa, el a declarat pentru „Cuget Liber” în ce mod şi care sunt localităţile unde acest program va fi introdus. Concret, este vorba despre localităţile Poarta Albă, Mihail Kogălniceanu şi Mihai Viteazu.

„În judeţul Constanţa este vorba despre localităţile Poarta Albă, Mihail Kogălniceanu şi Mihai Viteazu. Din câte ştiu, iniţiativa le-a aparţinut celor de la USR, însă nu vă pot spune exact de unde a plecat această idee. Premierul Nicolae Ciucă a scos bani din fondul de rezervă şi a suplimentat fondurile pentru acest program. Copiii din aceste localităţi vor putea mânca la şcoală o masă caldă. Este vorba despre copiii care provin din familii defavorizate. Este un program social care a fost pus în practică pentru a combate abandonul şcolar. Mulţi abandonează prematur şcoala, dar prin acest program îi putem face pe copii să vină la şcoală şi să mănânce o masă caldă şi sănătoasă. Poate unii dintre ei nici nu au ce mânca acasă sau poate că mănâncă doar o dată pe zi”, a declarat Marian Cruşoveanu, pentru „Cuget Liber”.

Marian Cruşoveanu: „Acest program ar trebui extins pe viitor”

Deputatul este foarte încântat de introducerea programului şi este de părere că în viitorul apropiat şi alte localităţi ar trebui să beneficieze de această facilitate.

Faptul că micuţii pot mânca o masă caldă gratuită la şcoală i-ar putea face pe aceştia să participe cu drag la orele de curs.

„Mi se pare o idee foarte bună şi acest program ar trebui extins. Teoretic este un program pilot, dar ar trebui să devină permanent. Din punctul meu de vedere ar trebui mărit numărul de unităţi de învăţământ care să facă parte din acest program. Aceste trei localităţi au fost alese în urma unor analize la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Este un mare ajutor pentru familiile nevoiaşe. Primarii au rezonat cu această idee şi s-au bucurat că au primit un ajutor din partea Guvernului. Copilaşii primesc o masă caldă şi în acest fel merg şi la şcoală şi învaţă”, a mai spus Cruşoveanu.

Programul încă nu a început, însă este doar o chestiune de timp până când acest lucru se va întâmpla. Practic, primăriile din cele trei localităţi vor trebui să semneze contracte cu firmele de catering care vor livra mâncarea.

„Cei de la Inspectoratul Judeţean au selectat un număr de localităţi cu unităţi de învăţământ. La această oră programul nu este început. Acum sarcina le revine autorităţilor locale să facă nişte proceduri de selecţie privind cei care vor livra mâncarea. Nu se va găti în incinta unităţilor de învăţământ. Mâncarea va fi comandată de la diverşi operatori. Primăriile vor decide care familii se încadrează în acest program”, a concluzionat Marian Cruşoveanu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6924 secunde