Cum să te pensionezi la limită de vârstă

2169
1
Cum să te pensionezi la limită de vârstă - casadepensiiaglomeratie20-1332083195.jpg
Dacă sunteți în pragul pensionarii, este bine să știți ce trebuie să faceți pentru a vă pensiona fără prea multe bătăi de cap.

Legea spune că pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care înde-plinesc, cumulativ, la data pensionării, con-dițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate.

Conform legislației, între aprilie și iulie 2012, femeile se pot pensiona de la vârsta de 59 de ani și patru luni, având stagiul complet de cotizare 28 ani și opt luni și stagiul minim de cotizare 13 ani și opt luni. În același interval, bărbații au dreptul să se pensioneze la limită de vârstă după ce împlinesc 64 de ani și patru luni, stagiu complet de cotizare de 33 de ani și opt luni și stagiu minim de cotizare 13 ani și opt luni. Din august 2012, se mai adaugă o lună la limita de vârstă și câte două la stagiile de cotizare. Persoanele care au lucrat în condiții speciale de muncă pot beneficia de pensia la limită de vârstă mai devreme.

Pregătiți-vă dosarul din timp, dar nu mergeți la sediul Casei de pensii pentru a depune cererea de pensionare înainte de a împlini vârsta respectivă. Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă se depun începând cu data îndeplinirii acestor condiții.

Dacă v-ați răzgândit, cererea poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare. Decizia de pensionare poate fi anulată, la cererea titularului, în termen de 30 de zile de la comunicare. Pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condițiilor și se acordă de la data înregistrării cererii.

Ce hârtii vă trebuie la dosar

Dosarul de pensionare este destul de stufos. Pe lângă cererea respectivă, el trebuie să mai cuprindă și o sumedenie de alte hârtii. Iată care sunt acestea: carnetul de muncă (original și copie) l carnetul de asigurări sociale (original și copie) l alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate l livretul militar (original și copie) l diploma de studii (original și copie), adeverință sau foaie matricolă (original și copie) din care să rezulte durata normală și perioada anilor de studii absolviți la zi, precum și certificarea absolvirii acestora l adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă l adeverință privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite l dovada certificării stagiului de cotizare l adeverință din care să rezulte data încetării calității de asigurat l declarație pe proprie răspundere că solicitanta a născut și crescut trei sau mai mulți copii până la vârsta de zece ani l certificatele de naștere ale copiilor (original și copie) l alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie. 

Comentează știrea

Nec
19 martie 2012
Pensionarea in invatamant

Multe dintre cadrele didactice nu stiu ca un rol important in stabilirea pensiei il au adeverintele eliberate de catre scoli, din care sa reiasa TOTALUL VENITURILOR LUNARE (dirigentii, indemnizatie de conducere, sume cuvenite pentru participarea la examene etc., etc.). ajorarile saalriale din cartea de munca nu exprima totalul veniturilor lunare. Ar trebui ca sindicatele sa solicite instruirea periodica a directorilor si a secretarilor de scoli, care nu cunosc aceste mici-mari secrete! SUCCES !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9185 secunde