În ce situații îți pierzi pensia anticipată parțială

3990
3
În ce situații îți pierzi  pensia anticipată parțială - 5martiefond-1330960161.jpg

Articole de la același autor

În România, este interzis cumulul pensiei anticipate cu veniturile obținute din calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului unitar de pensii publice (cu excepția consilierilor locali și județeni). Interdicția nu este însă valabilă dacă pensionarul vrea să lucreze în altă țară.

Pentru a evita înregistrarea unor debite reprezentând drepturi încasate necuvenit, persoana aflată în situație de cumul al pensiei anticipate cu alte venituri de natura celor menționate mai sus trebuie să solicite Casei teritoriale de pensii care-i achită drepturile suspendarea plății pensiei anticipate.

Ce se întâmplă însă dacă beneficiarul pensiei anticipate dorește să plece la muncă în străinătate? Trebuie să renunțe la pensie, pentru a nu intra în conflict cu legea, sau nu? Dar perioada studiilor superioare absolvite la zi se ia în calcul la stabilirea acestui tip de pensie? – sunt dileme care o frământă pe Natalia Danera: "Din cauza crizei, e greu în toată lumea, e greu și în România, și în Europa. Eu n-aș fi plecat din țară, dar mi s-a îmbolnăvit soțul, am nevoie de bani mai mulți în primul rând pentru tratamentul lui. Am o cunoștință plecată de mulți ani în Spania, care mi-a promis că îmi găsește ceva de lucru acolo. Problema e că sunt pensionată anticipat și am fost avertizată, la pensionare, că nu am voie să mai lucrez în altă parte până când n-o să îndeplinesc condițiile pentru pensia la limită de vârstă. N-aș vrea să-mi pierd acest venit, nu prea mare, e adevărat, dar sigur. Aș mai dori să știu dacă anii de facultate se iau în calcul la vechime în caz de pensionare antici-

pată? Vă mulțumesc din suflet pentru înțelegere!".

v v v

După cum ne-a explicat Gabriela Goschin, director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Pensii Constanța, pensia anticipată se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet prevăzut de lege). Este foarte important de știut că acest tip de pensie nu se acordă înainte de data încetării calității de asigurat. Această condiție a fost introdusă întrucât legislația interzice cumularea pensiei anticipate cu alte venituri obținute în calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului unitar de pensii publice. Excepție de la această regulă fac doar consilierii locali și consilierii județeni.

Ce se întâmplă când un beneficiar al pensiei anticipate muncește în străinătate?

Gabriela Goschin precizează că dacă benficiarul pensiei anticipate va presta în alt sistem decât cel românesc, acesta își va putea primi în continuare pensia în țară, întrucât nu afectează cu nimic sistemul autohton. Mai mult, este puțin probabil că va reuși să primească pensie de la respectivul angajator străin.

Fără anii de facultate

Fiind vorba despre o pensie acordată înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, la stabilirea acestor drepturi nu sunt luate în considerare intervalele asimilate stagiului de cotizare (printre care se numără perioada studiilor superioare absolvite la zi, stagiul militar obligatoriu, pensionarea de invaliditate, școala militară). Perioadele asimilate stagiului de cotizare urmează a se valorifica la trecerea la pensia pentru limită de vârstă.

Referitor la trecerea de la pensia anticipată la pensia pentru limită de vârstă, aceasta se face din oficiu, spre deosebire de legislația anterioară, care condiționa trecerea de depunerea unei cereri de către pensionar.

Și nu în ultimul rând, persoanele interesate este bine să știe că reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută pentru pensia anticipată nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere prevăzută de lege sau de alte acte normative.

Comentează știrea

un pensionar
11 mai 2013
Gabriela Goschin incalca legea

Sunt un pensionar si din cauza d-nei Gabriela Goschin care incalca legea nu mi-am luat pensia intreaga .Am fost nevoit sa actionez in instanta si dupa cativa ani am prmit pensia retroactiv. In prezent are un dossar pe rol pentru abuz in serviciu. In timpul solutionarii dosarului a indus in eroare si Judecatoria Constanta fapt pentru care a fost amendata cu suma de aproximativ 250 lei. Cercetarile sunt tergiversate de catre lucratorii de politie si cei de la parchet de cativa ani. Astept solutionarea dosarului.

macovei ion
10 august 2014
buna ziua

m ar interesa sa stiu daca pot lucra in timp ce sunt in pensie anticipata partial?v multumesc

Covaciu
4 octombrie 2014
Munca in perioada e anticipare

Stimate Macovei ION, în perioada în pensiilor anticipate veți putea realiza venituri de natura contractuala/angajare numai dacă veți cere suspendarea pensiei, după încetarea angajarii veti cere reluarea în plata a pensiei. Mai multe veti gasi la pensiata.ro

Răspuns la: buna ziua
Adăugat de : macovei ion, 10 august 2014
m ar interesa sa stiu daca pot lucra in timp ce sunt in pensie anticipata partial?v multumesc

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Decembrie 2009
Stire din Cetățenești : "Boala" pensionării (2)
Sâmbătă, 03 Decembrie 2011
Stire din Social : Cum vă pensionați anticipat
Joi, 24 Februarie 2011
Stire din Sănătate : Boala care ne ucide mamele
Pagina a fost generata in 0.4702 secunde