Boala care ne ucide mamele

1977
Boala care ne ucide mamele - 70dc431987c296785a0a7888f3fe7ecb.jpg
Constănțencele nu conștientizează importanța prezentării, periodice, la ginecolog. Drept urmare, în multe cazuri, ele află că sunt bolnave atunci când sunt deja într-o situație critică sau când este prea târziu.
Dr. Victorian Păștilă, medic-șef Clinica de Obstetrică - Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Constanța, a declarat pentru "Cuget Liber" că se constată o creștere alarmantă a numărului de cancere de col uterin în județul nostru. "Depistăm în fiecare săptămână trei - patru cancere de col uterin. Unele, la femeile mai tinere, sunt într-o fază tratabilă. Dar femeile de vârsta a treia vin cu cancere inoperabile, care s-au dezvoltat de mulți ani, dar nu au fost depistate", a afirmat specialistul.
Boala nu ține cont de statutul social, a mai arătat medicul. "Sunt și femei din mediul rural, din localități îndepărtate, care nu au putut să se prezinte la medic din cauza distanței și posibilităților. Sunt însă și femei din rândul celor cu școală, a intelectualelor, sunt doctorițe și soții de doctori. Când le întrebăm de ce nu merg la consultații, spun că nu au avut timp, că au lucrat sau că nu credeau că sunt bolnave", ne-a mai spus dr. Victorian Păștilă.
"Înainte de 1989, femeile erau consultate la întreprindere. Îmi aduc aminte când mergeam la Midia și veneau câte 15 - 20 de femei pe care le consultam. Unele erau mai reticente, dar veneau. Cel puțin era un program pentru prevenirea afecțiunilor ginecologice. Acum, lipsa unui screening se observă", a adăugat specialistul. De altfel, reprezentanții Ministerului Sănătății au tot susținut pe tot parcursul lui 2010 că vor demara un program de screening pentru cancerul de col uterin, care, însă, nu e funcțional nici la ora actuală.
În plus, nici vaccinarea împotriva HPV nu a avut rezultatele scontate, dr. Păștilă fiind de părere că "nu s-a făcut o educație sanitară corespunzătoare".

Cancerul de col uterin este, în țara noastră, una dintre principalele cauze ale mortalității în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 14 și 50 de ani. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2008 în țara noastră au fost depistate 3.400 de cazuri noi de cancer cervical. În același an au fost înregistrate peste 2.000 de decese cauzate de afecțiunea respectivă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Decembrie 2009
Stire din Cetățenești : "Boala" pensionării (2)
Pagina a fost generata in 0.8478 secunde