Conform expertizei tehnice

Strada Traian mai poate rezista prăbușirii până în primăvară

2672
Strada Traian mai poate rezista prăbușirii până în primăvară - 7f97a7f3bca59707757d65d44fdbd547.jpg
Inspectoratul de Stat în Construcții cere Primăriei să ia în calcul varianta evacuării oamenilor dacă nu se va respecta termenul de construire

Strada Traian se află, în continuare, într-un mare pericol de a se prăbuși din cauza fenomenului de alunecare a malului. Potrivit expertizei tehnice realizată de prof. dr. ing. Iacint Manoliu, directorul Centrului de Inginerie Geotehnică de Construcții București, "situația stabilității malului se agravează continuu în timp și va deveni periculoasă pentru imobilele din apropiere și locatarii din ele".

În momentul de față, malul este ținut în loc de piloți cu ancoraje provizorii cu o durată de viață limitată, de aceea, pentru stoparea fenomenului, este musai ca beneficiarul să urgenteze lucrările de construire a complexului comercial de pe valea portului. "Coeficienții de siguranță adoptați la proiectarea lucrării permit ca durata de viață a acestor ancoraje să fie prelungită cu maximum un an, adică până la finele lunii mai 2011, dată la care trebuie finalizate minimum cinci subsoluri ale imobilului", se specifică în raportul de expertiză.
Expertul recomandă, în această situație, două variante, în ambele cazuri, însă, fiind necesar ca lucrările să fie începute și finalizate până în luna martie a anului viitor.
"Lucrările au fost întrerupte pentru o perioadă de timp de circa doi ani, fără a se executa astfel centrul comercial care ar fi asigurat stabilitatea malului. Din această cauză, situația zonei se va agrava în timp. Incidentele produse de felul scurgerii de pământ din spatele ecranului la circa 40 metri de blocul nr. 5 au caracter local și nu au afectat stabilitatea generală a malului. Reparațiile trebuie însă efectuate imediat, în regim de urgență. Concepția lucrării asigură stabilitatea malului prin execuția imobilului centrului comercial. Pentru asigurarea stabilității falezei este astfel necesară finalizarea imobilului pe minimum cinci subsoluri, în care scop au fost propuse două soluții: 1. Realizarea imobilului pe cinci nivele pe toată lungimea complexului comercial până la data de 31 mai 2011; 2. realizarea zonei centrale a imobilului prin finalizarea lucrărilor începute pe circa 37 metri, până pe 30 martie 2011 și executarea unei umpluturi controlate stabilizatoare în fața ecranului până la data de 31 mai 2011, cu reluarea ulterioară a construcției imobilului", se precizează în raportul de expertiză. De asemenea, în studiu se recomandă începerea de urgență a lucrărilor.
În concluzie, lucrările realizate în urmă cu câteva săptămâni de municipalitate nu au rezolvat problema. Potrivit expertului, singura soluție pentru ca strada Traian să rămână la locul ei este continuarea cât mai urgentă a lucrărilor de construcție a complexului comercial, neexistând practic alternative.

Evacuarea locatarilor dacă se depășește termenul
Mai mult, îngrijorat de gravitatea fenomenului, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, Gigi Chiru, cere Primăriei Constanța să-i evacueze pe locatarii blocurilor A4, A5 și A6 de pe strada Traian, dacă lucrările de construcție nu se vor încadra în graficul stabilit de expert.
"Chiar dacă municipalitatea nu a considerat că situația de pe strada Traian este foarte gravă, că necesită o atenție specială și o rezolvare imediată, solicit primarului Radu Mazăre să se implice în soluționarea problemei și, în paralel, dacă termenele solicitate de expert nu pot fi respectate, să se ia în calcul inclusiv un scenariu de evacuare a blocurilor A4, A5 și A6. Acest lucru ar reprezenta o măsură de punere în siguranță a vieții locatarilor întrucât concluzia expertizei ne arată că este obligatorie finalizarea investiției de consolidare a malului până la fine-le lunii martie", ne-a declarat Gigi Chiru.
Șeful ISC se arată însă sceptic în ceea ce privește calendarul execuției, mai ales că urmează iarna, când nu se poate lucra. "Consider că în contextul actual nu există cineva atât de naiv sau rupt de realitate care să își imagineze că un șantier a cărui finalizare trenează de ani buni va fi terminat în circa șase luni de toamnă și iarnă, fără o intervenție și o implicare a autorităților locale la modul cel mai serios", a mai precizat Chiru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3288 secunde