Surprinzător! Care este portretul și ce secrete ascund traficanții de oameni

653
Surprinzător! Care este portretul și ce secrete ascund traficanții de oameni - fondportrettraficantoameni2-1607012949.jpg

Articole de la același autor

Traficanții de carne vie sunt sociabili, fermecători, dar și manipulatori și egoiști. Mai mult, aceștia nu au avut copilării nefericite, în familii dezbinate, ci au o relație foarte strânsă cu cel puțin unul dintre părinți și cu bunicii lor. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile Raportului privind trăsăturile, motivația și interacțiunile sociale ale traficanților, realizat la nivelul Uniunii Europene.

Specialiștii în lupta împotriva traficului uman din statele europene au realizat o analiză pertinentă a traficanților de persoane, în încercarea de a afla care sunt motivațiile care îi determină să profite de suferința semenilor. Concluziile au fost publicate în cadrul Raportului privind trăsăturile, motivația și interacțiunile sociale ale traficanților, iar unele dintre adnotări sunt cel puțin surprinzătoare.

Astfel, potrivit specialiștilor, după analizarea dosarelor de trafic de persoane și trafic de minori din statele UE s-a ajuns la concluzia că majoritatea traficanților sunt bărbați, cu vârste între 26 – 40 de ani. Puține sunt cazurile în care traficanții sunt femei, iar în general sunt foste victime, care au trecut de partea opusă.

Analizând viețile traficanților, specialiștii au constatat că, contrar percepției generale, cei mai mulți nu provin din familii dezbinate, în care au fost cazuri de violență sau de consum de substanțe interzise sau alcool. „Se constată că aspecte precum sănătatea precară, lipsa banilor și nivelul scăzut de educație au avut impactul asupra dezvoltării traficanților. Studierea dosarelor arată însă că traficanții sunt apropiați de familiile lor pe tot parcursul vieții. Mai mult, există cazuri în care traficul uman este pe deplin susținut de familie, fiind considerat chiar o «afacere de familie». Multe persoane din jurul traficanților, familie sau prieteni, știu despre activitățile lor infracționale”, se arată în raport.

E drept, sunt și cazuri în care traficanții provin din familii violente, situații în care devin la rândul lor persoane violente. Dar, în general, arată specialiștii, traficanții de persoane sunt bine văzuți în cercurile sociale în care se învârt.

„Sunt persoane sociabile, active, atât din punct de vedere economic, social, cât și cultural. Au o viață de week-end activă, merg în cluburi sau la alte evenimente sociale”, au arătat specialiștii.

În schimb, nu au educație și nici nu vor să mențină un loc de muncă cinstit. „Mulți dintre ei nu au putut ține pasul la școală, nu au obținut nicio diplomă și, prin urmare, munca legală, cu un program între 9.00 și 17.00 nu le este pe plac, fiind mai predispuși la activități ilegale”, se mai arată în raport.

Nu beau și nu se droghează!

Surprinzător, traficanții de carne vie nu sunt consumatori de alcool și nici dependenți de stupefiante. Din contră, foarte puțini dintre cei anchetați pentru exploatarea de persoane ajung să aibă astfel de probleme. Din contră, se constată că, per ansamblu, traficanții „se bucură de o viață sănătoasă, fizică și psihică”.

„Cel mai adesea, apare o tulburare de personalitate narcisistă. Una din caracteristicile lor este că nu au empatie, nu pot relaționa cu suferința victimelor lor”, au mai arătat experții.

Interesantă este și descrierea personalității lor.

„Există diferențe interesante între modul în care sunt descriși de victime, experți și apropiați și modul în care se văd ei. Astfel, traficanții sunt descriși de alții ca fiind: aroganți, nepoliticoși, manipulatori, deștepți, vicleni, dependenți de putere, fermecători, sociabili, manipulatori, intimidanți, cu moralitate scăzută, impulsivi sexual. În schimb, ei se descriu: personalitate creativă, cinstiți, respectuoși, conștiincioși”, se arată în raportul european.

Cât privește motivul pentru care intră în „afaceri” cu exploatarea oamenilor, traficanții spun că o fac pentru a obține bani. „Un traficant din România a declarat că inițial a început cu o fată, care se prostitua, dar din piață a înțeles că pentru a avea bani trebuie să aibă cel puțin 10 – 15 fete. Motiv pentru care a început să caute și alte victime”, au mai arătat specialiștii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5357 secunde