O inițiativă revoluționară: ghișeul unic pentru sistemul vamal al Uniunii Europene

129

Articole de la același autor

Comisia Europeană a propus înființarea sistemului de ghișeu unic al UE pentru vămi. Inițiativa are scopul de a facilita schimbul de informații electronice între diferitele autorități implicate în vămuirea mărfurilor. Comercianții vor putea transmite o singură dată informațiile necesare pentru importul sau exportul mărfurilor. Sistemul va consolida cooperarea și coordonarea dintre diferite autorități și va facilita verificarea automată a formalităților nevamale în legătură cu mărfurile care intră pe teritoriul UE sau ies de pe acesta.

Ghișeul unic vizează digitalizarea și raționalizarea proceselor, astfel încât întreprinderile nu vor mai trebui să depună documente la mai multe autorități prin intermediul a diferite portaluri.

Propunerea este primul rezultat concret al planului de acțiune, recent adoptat, privind trecerea uniunii vamale la o etapă superioară. Este, totodată, un proiect ambițios de modernizare a controalelor la frontieră în deceniul următor, pentru facilitarea comerțului, îmbunătățirea siguranței și a controalelor de conformitate și reducerea sarcinii administrative pentru societăți.

Anual, datorită uniunii vamale sunt posibile schimburi comerciale cu mărfuri în valoare de peste 3,5 mii de miliarde de euro. Vămuirea și controalele vamale eficiente sunt esențiale pentru ca schimburile comerciale să se poată desfășura fără probleme și, totodată, pentru a se asigura protecția cetățenilor, a întreprinderilor și a mediului în UE.

În urma crizei provocate de coronavirus a reieșit cât de important este să existe procese vamale flexibile și solide în același timp, iar acest aspect va căpăta din ce în ce mai multă importanță pe măsură ce volumele schimburilor comerciale continuă să crească și intervin noi provocări legate de digitalizare și comerțul electronic, precum și forme noi de fraudă.

UE este cel mai mare bloc comercial din lume, însumând 15% din schimburile comerciale mondiale. În 2018, aproape 343 de milioane de declarații vamale au fost tratate de peste 2.000 de birouri vamale din UE, care au colectat taxe vamale în cuantum de 25,3 mii de miliarde de euro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4426 secunde