Tăierea posturilor vacante din justiție înseamnă și desfiinţarea unor structuri DIICOT, avertizează Parchetul General

300
Tăierea posturilor vacante din justiție înseamnă și desfiinţarea unor structuri DIICOT, avertizează Parchetul General - img-1691168073.jpg

Articole de la același autor

Parchetul General a cerut vineri, 4 august, ca intenţia Guvernului de a desfiinţa posturile vacante din sectorul bugetar să nu se aplice instituţiilor din sistemul judiciar, susținând că această măsură va avea „consecinţe devastatoare”, inclusiv închiderea structurilor judeţene ale DIICOT.


„Dacă ordonanţa de urgenţă s-ar aplica instituţiilor din sistemul judiciar s-ar produce, implicit, schimbări esenţiale în organizarea internă a acestor instituţii, cu modificarea corelativă a legilor de organizare şi funcţionare a respectivelor instituţii, ceea ce ar produce grave perturbări în activitatea de urmărire penală”, a atras atenția PICCJ.


Parchetul General susține că dacă se va aplica măsura desființării posturilor vacante, atunci „vor fi parchete care vor fi desființate de facto sau vor funcționa cu unul sau doi procurori, fiind imposibilă asigurarea activității acestora”.


PICCJ a dat exemple de Parchete care funcționează acum cu un singur procuror și care trebuie să investigheze cazuri de omor, corupție și evaziune a banilor și a avertizat că și structurile județene ale DIICOT vor avea de suferit, transmite Libertatea.


„La nivelul structurilor specializate, cu precădere DIICOT, la nivelul majorității județelor funcționează birouri teritoriale. Ori, desființarea structurilor de parchet organizate ca birouri prevăzută de art. VII din proiectul de act normativ ar echivala cu deființarea de facto a structurilor teritoriale ale DIICOT din respectivele județe, cu consecințe greu de estimat în ceea ce privește capacitatea de luptă împotriva criminalității organizate”, se mai arată în comunicat.


Astfel, „pentru a evita producerea unor consecințe devastatoare asupra activității instituțiilor din sistemul judiciar”, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a trimis ministrului justiției, Alina Gorghiu, o adresă prin care cere ca actul normativ să nu fie aplicat instituțiilor din cadrul sistemului judiciar.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5021 secunde