Taxa auto nu va fi eliminată. Milioane de șoferi s-au bucurat degeaba

1046
2
Taxa auto nu va fi eliminată. Milioane de șoferi s-au bucurat degeaba - timbruldemediu-1478883969.jpg
Timbrul de mediu nu va fi eliminat de la începutul anului viitor după  ce președintele României Klaus Iohannis a decis, vineri, să nu promulge legea celor 102 taxe eliminate. 


La data de 25 octombrie, Parlamentul României a adoptat legea celor 102 taxe ce urmau a fi date uitării, printre care se număra și timbrul de mediu, cunoscut ca taxa de înma-triculare. Astfel, speranța milioanelor de români care sperau să bifeze o taxă în minus a fost spulberată.


Promulgarea legii timbrului de mediu nu ar fi fost un impediment pentru șeful statului, dacă nu ar fi existat mult controversata taxă radio-tv. 


"Dacă nu ar fi fost printre aceste taxe cele două taxe care se plătesc pentru Televiziunea Publică și Radioul Public, probabil că aș fi promulgat legea pur și simplu, chiar dacă ar fi trebuit dezbătute anumite taxe", a adăugat Iohannis la o dezbatere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, arătând că ar fi făcut acest lucru, deoarece Executivul a dat un punct de vedere pozitiv, deși cu multe amendamente.


"Această inițiativă care a propus eliminarea unor taxe ar fi avut poate un impact foarte pozitiv dacă s-ar fi respectat câteva condiții minimale, lucru care în esență nu ar fi rău, și pot să spun foarte deschis că despre eliminarea unor taxe am scris și eu în programul meu electoral anul trecut, spun și eu ca și mulți români că avem prea multe taxe, trebuie să reducem dintre ele, să fie mai ușor de aplicat, să eliminăm o anumită birocrație. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, bănuiesc că din cauza unui puseu, a intrat într-un procedeu de urgență. În două săptămâni, legea a trecut prin ambele Camere și a primit și vot final", a mai spus Iohannis. 


Într-un comunicat dat publicității nu demult, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule (APIA) spunea că eliminarea timbrului de mediu este o idee proastă, întrucât implică o creștere exponențială a gradului de poluare la nivelul parcului auto, importurile de mașini uzate urmând să fie o amenințare la nivelul siguranței auto din România. 


"Eliminarea timbrului de mediu va genera grave efecte negative și imediate pe multiple paliere ale societății și economiei românești. Posibila adoptare a acestui proiect de lege va duce la creșterea po-luării din marile orașe, confirmată de procedura de pre-infringement în care se află România pentru nerespectarea cerințelor legislației comunitare în privința calității aerului, precum și la deteriorarea nivelului de siguranță în trafic, unde România înregistrează un dramatic loc doi în UE, în ceea ce privește numărul de victime ale accidentelor rutiere, dar și la scăderea activității producătorilor și importatorilor autorizați de automobile", preciza APIA. 


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2118 secunde