Ți-a luat casa foc? Cum să reacționezi corect în cazul izbucnirii unui incendiu
Articole de la același autor
În cazul producerii unui incendiu, trebuie să verificați ușile închise ale locuinței, pentru a vedea dacă sunt fierbinți, înainte de a le deschide. Dacă trebuie să treceți prin spații în care ușile sunt închise, verificați cu dosul mâinii partea de sus a ușii, clanța și spațiul dintre ușă și cadrul ușii. Nu folosiți niciodată palma sau degetele pentru a face această verificare.
Dacă ușa este fierbinte, nu încercați să o deschideți. Dacă locuiți la parter încercați să ieșiți pe fereastră. Dacă nu puteți ieși din casă, etanșați spațiile din jurul ușii, inclusiv gaura cheii, împotriva pătrunderii fumului de incendiu. Deschideți fereastra încăperii în care vă aflați și strigați după ajutor. Rămâneți în cadrul ferestrei până la sosirea pompierilor.
În schimb, dacă ușa este rece, puteți să o deschideți încet, pentru a vă asigura că incendiul nu blochează căile de evacuare. În cazul în care acestea sunt blocate, închideți imediat ușa și căutați imediat o altă posibilitate de evacuare (de exemplu, o fereastră, dacă este posibil). Dacă evacuarea este posibilă, ieșiți imediat din casă și închideți ușile în urma dumneavoastră. Deplasați-vă cât mai aproape de podea.
Ce să faceți dacă vi s-au aprins hainele
Ieșiți urgent din locuință. Nu zăboviți înăuntru pentru a încerca să vă salvați obiecte sau să stingeți incendiul. Fiecare secundă contează pentru viața dumneavoastră.
"Închideți ușile în urma dumneavoastră pentru a limita propagarea incendiului. Nu vă întoarceți în casă pentru a vă lua obiecte considerate importante. Viața dumneavoastră este mai de preț. Când ați ajuns în exterior, sunați la 112. Dacă vi s-au aprins hainele, vă acoperiți fața cu mâinile, vă așezați la pământ și vă rostogoliți stânga-dreapta până se stinge focul. Nu alergați, pentru că nu faceți altceva decât să întețiți focul", precizează reprezentanții Inspecto-ratului General pentru Situații de Urgență.
Evacuarea în caz de incendiu
Este bine să discutați cu toți membrii familiei, și în special cu copiii, despre posibilitățile de evacuare din locuință. Pompierii recomandă ca evacuarea în caz de incendiu să se efectueze cât mai aproape de podea, unde aerul este lipsit de fum în caz de incendiu.
"Exersați evacuarea din locuință cu copiii. Nu îi încuiați pe copii în casă. Lăsați-le cheia. Un număr ridicat de decese în rândul copiilor au loc anual din cauză că părinții îi lasă singuri în casă fără nicio posibilitate de a putea ieși din locuință în caz de incendiu. Curățați periodic spațiile de depozitare din locuință. Nu păstrați ziare și reviste vechi care, în caz de incendiu ar putea contribui la producerea unei cantități ridicate de căldură și fum", spun pompierii de la IGSU.