Ce propun două "minți luminate"

TIMBRUL DE MEDIU AR PUTEA SĂ DISPARĂ. Ar crește însă PREȚUL BENZINEI!

1593
3
TIMBRUL DE MEDIU AR PUTEA SĂ DISPARĂ. Ar crește însă PREȚUL BENZINEI! - auto-1366917937.jpg
Nici nu a intrat bine în vigoare, că timbrul de mediu ar putea deveni istorie. Doi senatori au propus un nou proiect de lege, prin care actualul timbru de mediu să fie scos definitiv, iar taxa de poluare să fie adăugată în prețul pe care îl plătim la pompă. O inițiativă care, la prima vedere, ne scapă de bătăile de cap pe care le adusese noua formulă de calcul a timbrului de mediu, însă adevărata problemă este cât ne va costa benzina? 


Cristian Bodea și Valeriu Boeriu au depus recent un proiect de lege în acest sens la Biroul Permanent al Senatului. Ca și justificare, cei doi parlamentari se bazează pe un nou mod de gândire: trebuie să plătești în funcție de cât poluezi, adică de cât mergi cu mașina. Normal că atunci când mergi cu mașina perioade și trasee îndelungate, poluezi mai mult, așadar, trebuie să plătești mai mult. 


Timbrul de mediu, vulnerabil la recuperare


Cristian Bodea precizează că scopul este abrogarea timbrului de mediu, pentru că noua metodă de calcul este la fel de problematică ca și cele din trecut, fiind la fel de vulnerabilă la recuperare. Dacă se va ajunge la o formă de taxare a șoferilor prin prețul benzinei, această nouă taxare va fi de un ban pe litru de carburant, indiferent dacă este motorină, benzină sau gaz. "Nici vechimea autovehiculului, nici tipul motorizării - euro 2, 3, 4 sau 5 - și nici capacitatea cilindrică nu indică în mod clar cât poluează un autovehicul într-un an, dar consumul de carburanți este cel mai bun indicator", au justificat senatorii. 


Noua taxă, la fel de anevoioasă ca și precedenta


Potrivit Ordonanței de urgență a guvernului nr. 9/2013, intrată în vigoare la data de 15 martie, timbrul de mediu va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piața din România sau la prima transcriere, dar nu și în cazul tranzacțiilor civile (moștenire sau partaj). Cei care au plătit actuala taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.


De la plata timbrului de mediu sunt exceptate autovehiculele misiunilor diplomatice, persoanelor cu dizabilități, forțelor armate, forțelor de securitate a statului, jandarmeriei, poliției, ambulanțele, autovehiculele hibride și electrice, cele istorice sau destinate competițiilor sportive, precum și cele donate autorităților statului cu titlu gratuit. Sunt scutite, de asemenea, autovehiculele dobândite prin moștenire în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii. 


Comentează știrea

VASILE MIRICA
26 aprilie 2013

De fapt este tot taxa de poluare numai ca destepti savantiinu stiu cum sa o denumeasca ca sa nu poti lua bani inapoi niste escpoci calici si hoti

POP
29 aprilie 2013
Augustin

Ar fii o prostie mare din partea parlamentarilor daca nu pun in vigoare aceasta lege. Sa vedem ce decid in parlament.

Daniel
26 decembrie 2013
Informatii

Se mai stie ceva de acest proiect???Vrem informatii in ce stagiu a ajuns daca se poate!!! Multumim!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Februarie 2013
Stire din Actual : Poluare cu cianură de sodiu în Japonia
Pagina a fost generata in 0.4162 secunde