Torționarul Alexandru Vișinescu nu mai este acuzat de genocid

102
Torționarul Alexandru Vișinescu nu mai este acuzat de genocid - visinescu1-1398254706.jpg

Articole de la același autor

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus schimbarea încadrării juridice în ceea ce-l privește pe Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, acuzat de moartea mai multor deținuți. Astfel, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de genocid, în infracțiuni contra umanității. 


Iată ce au precizat anchetatorii: "Din probatoriul administrat până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că în perioada 1956 -1963, în care au fost închise vârfurile deținuților politici din România comunistă, penitenciarul a fost condus de căpitanul, apoi maiorul Vișinescu Alexandru, care a aplicat un regim de detenție dur, cunoscut pentru izolarea completă în care erau ținuți cei încarcerați și pentru neasigurarea condițiilor medicale necesare deținuților bolnavi.


Principalele categorii de deținuți aflate în penitenciar, așa cum reiese chiar dintr-o notă a inculpatului adresată Consiliului Securității Statului din anul 1967, erau: foști conducători în guvernele burghezo-moșierești și în conducerile P.N.Ț. și P.N.L.;  foști conducători ai diverselor organizații subversive; foste cadre de conducere după 23 August 1944; foste cadre M.A.I. după 23 August 1944; foști conducători ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.


Condițiile de viață din Penitenciarul Râmnicu Sărat, așa cum au fost descrise de foștii deținuți și reies din documente, au creat premisele apariției unor afecțiuni deosebit de grave, rezultate în câteva cazuri cu decesul deținuților, probând natura abuzivă și tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii lt. col. (r) Vișinescu Alexandru, în perioada 1956 - 1963. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condițiile minime de supraviețuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentințele se întindeau pe o perioadă care depășea 10 ani. Decesul deținuților politici survenea astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceștia erau torturați fizic și psihic.


Actele săvârșite de inculpat în perioada în care a deținut funcția de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 439 lit. j) din noul Cod penal, infracțiuni contra umanității, respectiv persecutarea unui grup sau a unei colectivități determinate prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, național, etnic, cultural, religios, sexual ori în funcție de alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul internațional". 


Astăzi, Alexandru Vișinescu s-a prezentat la Parchetul General, el fiind citat în dosarul în care este anchetat, în vederea aducerii la cunoștință a noii încadrări juridice. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Septembrie 2013
Stire din Eveniment : Încă un TORȚIONAR a fost DECONSPIRAT
Miercuri, 04 Septembrie 2013
Stire din Actual : TORȚIONAR GĂSIT MORT în CELULĂ
Pagina a fost generata in 0.5339 secunde