TOTUL DESPRE NOUL COD PENAL

503
TOTUL DESPRE NOUL COD PENAL - noulcod-1393428299.jpg

Articole recomandate

Începând cu 1 februarie a.c, apar o serie de modificări în ceea ce privește incriminarea și pedepsirea infracțiunilor, printr-un nou Cod Penal și un nou Cod de Procedură Penală. 


Astfel, sunt prevăzute pedepse mai mici pentru unele infracțiuni, alte fapte, precum prostituția și tulburarea folosinței locuinței, nu mai sunt incriminate ca infracțiuni și sunt introduse noi fapte penale, precum presiunea asupra justiției, cămătăria și hărțuirea cu apeluri telefonice și mesaje. 


Potrivit noului Cod Penal, de anul viitor, prostituatele riscă să primească amenzi contravenționale, dar nu și închisoare. În schimb, va fi pedepsită hărțuirea prin apeluri telefonice sau mesaje, cu închisoare de la trei la șase luni sau amendă penală. 
Condamnată în noua legislație este și violarea vieții private, cu excepția dacă cel care a înregistrat imaginile sau convorbirile apare în înregistrare. 


Alte modificări aduse de noua legislație vizează reducerea pedepselor, fiind sancționate cu mai puțini ani de închisoare, furtul, înșelăciunea, abuzul în serviciu.


Noul Cod Penal va fi mai blând cu infractorii cu o singură faptă, dar mult mai drastici cu recidiviștii, în cazul cărora se va aplica un spor de pedeapsă. 


Pe de altă parte, vor fi incriminate, din nou, insulta și calomnia, limitând astfel informațiile ce vor putea fi publicate în presă. 
Prevederile noului Cod Penal și noului Cod de Procedură Penală a stârnit și numeroase controverse. Reprezentanții DNA au atras atenția că, potrivit noii legislații, senatorii și deputații nu vor putea fi cercetați și sancționați pentru infracțiuni de corupție, precum luarea de mită și abuzul în serviciu. 


O modificare importantă în Noul Cod Penal îi vizează pe șoferii surprinși la volan sub influența băuturilor alcoolice. Dacă până luna trecută șoferii care aveau o alcoolemie de 0,80 mg/l alcool pur în sânge riscau o pedeapsă cu închisoare între 1 și 5 ani, de luna aceasta aceștia pot să primească doar o amendă penală. Ai dat în cap sau ai condus beat? Termenele de reabilitare din noul Cod Penal sunt mai mici decât în Codul Penal 1968.


Tot cu o amendă penală se pot pricopsi și șoferii care sunt depistați sub influența substanțelor narcotice, dar și cei care pun în circulație un autoturism neînmatriculat sau cu numere false. 


Mai mult, dacă folosești un bun încredințat în alte scopuri decât cel pentru care l-ai primit, de exemplu mașina de serviciu folosită în scop personal, poți fi trimis la închisoare. 


O altă noutate este arestul la domiciliu, măsură ce stârnește destule controverse . Motivul? Oamenii legii nu au încă toate dotările necesare pentru a o pune în aplicare.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4442 secunde