Tragedie lângă cimitir (galerie foto)

1971
Tragedie lângă cimitir (galerie foto) - a1ef8beb1db392b5bc6c0a4f029dbcd1.jpg
VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI
Un om a murit și un altul a ajuns la spital după ce gardul din beton al Cimitirului Central din Constanța s-a prăbușit peste ei. Singura "vină" a acestora a fost că
se aflau pe trotuar chiar în momentul în care plăcile din beton, ce cântăresc zeci de tone, au cedat și s-au prăbușit pe o distanță de aproximativ 80 de metri. Ele au rupt și un stâlp de iluminat public, care s-a prăbușit pe strada IL Caragiale, punând
în pericol circulația rutieră.

Doi oameni care, ieri, în jurul orei 13, treceau pe strada IL Caragiale, pe trotuarul de lângă Cimitirul Central Constanța, au avut ghinionul să fie surprinși de plăcile din beton ale gardului, înalte de 2,5 metri. Ele s-au prăbușit din senin, pe o distanță de aproximativ 80 de metri. Mai mult decât atât, un stâlp de iluminat public a fost rupt sub greutatea gardului. Acesta s-a prăbușit pe șosea, la un pas de autoturis-mele care treceau prin zonă.
Într-o fracțiune de secundă a fost luată viața unui om nevinovat, iar altul a văzut moartea cu ochii, el reușind să iasă teafăr de sub dărâmături.

Victime nevinovate
La fața locului, s-au deplasat de urgență un echipaj de descarcerare al ISU Dobrogea, două autospeciale cu apă și spumă, trei autospeciale SMURD, reprezentanți ai Poliției și administrației publice locale.
Unul dintre bărbații prinși sub dărâmături, Ioan Ciubotaru, de 63 de ani, a fost strivit de plăcile din beton, iar medicii de la SMURD nu au mai putut face nimic pentru a-l readuce la viață. Emilian Vuta, de 57 de ani, a avut însă șansa să trăiască. El a fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde a rămas internat. Directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Grasa, ne-a declarat că starea sa este stabilă, fiind internat cu o fractură la un picior și leziuni la nivelul feței.

Ce a putut provoca tragedia?
Acest accident groaznic ar fi putut să aibă urmări și mai grave, dacă în dreptul gardului ar fi trecut un grup de copii ce se întorceau de la școală sau dacă stâlpul de iluminat public ar fi nimerit - așa cum, de altfel, era să se întâmple - peste un autoturism sau autobuz plin cu călători.
Dumitru Drăghici, administratorul Cimitirului Central, ne-a declarat: "Anul trecut, au fost consolidate toate plăcile. Nu știm cum s-a putut întâmpla o asemenea tragedie. Am consolidat tot ce a fost deasupra, nu putem ști ce se află sub pământ. Noi avem contractul de concesiune al cimiti-rului pe o perioadă de 25 de ani, din anul 1997, și până acum
ne-am ocupat de tot ce s-a putut".
Pe de altă parte, reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcții Constanța, Istvan Molnar, a susținut că stâlpii metalici care susțin plăcile din beton prezintă o stare avansată de coroziune. "La prima vedere, nu au fost făcute lucrări de consolidare în ultima perioadă" - a spus Molnar.

Se caută vinovații
La fața locului, a venit și primarul Radu Mazăre. El a declarat că tot cimitirul se află în grija unei societăți care a obținut licitația. "După ce se va face expertiza tehnică pentru a se afla de ce a căzut gardul, vom stabili și măsurile ce se vor lua. În plus, vom face și demersurile necesare pentru a ajuta familiile victimelor", a declarat Radu Mazăre.
De partea cealaltă, prefectul Claudiu-Iorga Palaz, venit și el la locul tragediei, a spus: "În urma evaluării făcute de către specialiștii Inspectoratului Județean în Construcții, s-a ajuns la concluzia că por-țiunea de gard de pe laturile Th. Burada și IL Caragiale a Cimitirului Central reprezintă un pericol iminent, cu atât mai mult cu cât bucata căzută a afectat siguranța, și așa foarte precară, a acestuia. Prin urmare, i-am cerut primarului Radu Mazăre să dărâme de urgență această porțiune, pentru a nu se repeta tragedia. De asemenea, am dispus ca Jandarmeria să asigure circulația pietonală cât mai departe de zonă, iar Poliția Rutieră să interzică staționarea, parcarea și circulația pe cele două străzi, în sectorul afectat. Voi urmări ca ancheta pe care am solicitat-o să identifice clar și cât se poate de urgent vinovații, astfel încât aceștia să suporte consecințele. Doar așa poate că cei responsabili de siguranța cetățenilor Constanței să se trezească și să-și îndeplineas-că sarcinile pentru care sunt plătiți din banii publici. Transmit pe această cale sincere condoleanțe familiei afectate de această tragedie și-mi exprim speranța ca persoana rănită să se recupereze cât mai rapid".
Cercetările sunt continuate de pompieri, polițiști, dar și de inspectori din cadrul ITSC Constanța, pentru a stabili cine va fi tras la răspundere pentru producerea acestui accident.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5277 secunde