Traseul autoturismelor de lux vândute la prețuri derizorii. Cum își iau șoferii "țepe" de zeci de mii de euro

6081
8
De la începutul acestui an și până în prezent, mai mulți șoferi constănțeni au crezut că fac afacerea vieții lor în momentul în care au cumpărat autoturisme de lux, la jumătate de preț. Fără să-și pună problema că ar putea fi ceva în neregulă, ei s-au trezit după câteva zile că sunt opriți în trafic sau vizitați la domiciliu de polițiști. Au aflat de la oamenii legii că mașinile pe care le-au achiziționat la prețuri "promoționale" sunt de fapt țepe date după diverse metode puse la cale de escroci.

Reprezentanții Gărzii de Coastă din cadrul Poliției de Frontieră au vorbit, pentru Cuget Liber, despre tehnicile abordate de escrocii care-i păcălesc pe șoferi, prin diferite mijloace. "Cei care încearcă să scape de mașini furate au diferite metode pentru a păcăli clienții. Una dintre metode este aceea că vin cu niște contracte de vânzare-cumpărare scrise cu caractere chirilice, iar clienții nu stau să verifice și le cumpără", a declarat, pentru "Cuget Liber", agent șef adjunct Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Infractorii declară mașinile furate și obțin profit dublu

Șoferii sunt sfătuiți să nu mai caute chilipiruri. Chiar dacă mașina arată bine și este vândută cu 20.000 de euro, spre exemplu, deși în realitate costă 50.000 de euro, trebuie ridicate niște semne de întrebare. De ce o vinde atât de ieftin?

"O altă practică folosită de escroci este de a declara mașina drept furată, încasând banii din asigurare. Mașina cu pricina ajunge pe mâna unui samsar, care o vinde și banii se împart între cei doi complici. Banii de asigurare merg la proprietarul inițial al mașinii, în timp ce păgubitul cumpără, fără să știe și să verifice, o mașină care figurează ca fiind furată", a mai adăugat Marius Niculescu. Alții, care fură pur și simplu mașini din străinătate, vin cu ele în România și autoturismele sunt aduse prin târgurile organizate în orașele mai mici din țară. Clienților li se promite o perioadă de probă de câteva zile, în schimbul unui avans pentru autoturism. Păgubiții sunt convinși că au făcut afacerea vieții lor, însă după câteva zile vor constata că, de fapt, au fost țepuiți.

Cum vă puteți feri de țepe

După ce au aflat că sunt victime ale unor înșelăciuni, șoferii pot beneficia de mașină doar dacă procurorul decide asta. Astfel, procurorul poate decide printr-o rezoluție dacă automobilul va fi indisponibilizat până la finalul anchetei sau dacă poate fi lăsat în custodie, și folosit de cumpărător cu condiția de a nu-l înstrăina. "Ca și autoritate, noi verificăm documentele într-un sistem integrat european și prin Registrul Auto Român. Dacă autoturismul este dat în urmărire ca fiind furat, noi blocăm înmatricularea până la definitivarea cauzei penale. De obicei vehiculul rămâne în custodia celui care l-a cumpărat și atunci când se finalizează cercetările poate sau nu să-l înmatriculeze, în funcție de decizia instanței sau a Parchetului", a declarat comisarul șef Marian Tudose, șeful Compartimentului Permise de Conducere din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Constanța.

Cei care vor să achiziționeze un autoturism din alte țări, dar și din România, trebuie să verifice seria șasiului și a motorului, însă să fie extrem de atenți și la documente. "Trebuie să fie atenți la documente, la verificarea seriei de la șasiu și motor, la cheile de contact, care trebuie să fie cel puțin în număr de două și să nu fie cumva contrafăcute. Verificarea autenticității certificatului de înmatriculare nu poate să cadă în sarcina unor persoane care nu au pregătirea necesară în acest sens. În momentul înstrăinării, trebuie întocmită o factură de vânzare-cumpărare la o firmă de intermedieri auto sau între cumpărător și vânzător la un birou notarial. Pe certificatul de înmatriculare obligatoriu trebuie trecută data de înstrăinare, în cazul autoturismelor românești, pentru că și autovehiculele românești pot fi furate, nu doar cele din străinătate", a mai adăugat Marian Tudose.

BMW X6 la preț promoțional

În acest an mai mulți șoferi s-au plâns că au fost păcăliți prin aceste metode. Ultimul exemplu de acest gen este al unui constănțean de 32 de ani. După ce a achiziționat zilele trecute un BMW X6 la preț "promoțional", șoferul a fost oprit în trafic pentru că autoturismul pe care-l conducea era căutat de autoritățile din Bulgaria, fiind declarat furat din data de 16 februarie. Polițiștii din cadrul Gărzii de Coastă, alături de polițiști ai IPJ Constanța, au reperat mașina în trafic, fiind urmărită și de Interpol. "Figura în baza de date. Chiar dacă se aduc documente doveditoare, alerta rămâne, în cazul de față era urmărit și de Interpol. Mașina a fost dată ca fiind furată și când este găsită, trebuie indisponibilizată. În momentul indisponibilizării se face informare către țara care a trimis alerta. Avem puncte de contact comune cu țările din jur, le spunem numărul de înmatriculare, seria de șasiu. După ce totul se rezolvă, alerta este anulată", a conchis Marius Niculescu. 

Comentează știrea

zoro
11 aprilie 2016
curios

Curios lucru citesc: dupa cumparare clientii sunt opriti de politisti si afla ca detin bunuri furate ! Dar nu s-ar putea constata acest lucru INAINTE de a fi cumparate ? Adica pana nu scapa hotii de furaciuni e liniste si pace, incepe nebunia dupa ce au incasat banii si cade magareata pe cumparator. Clasic romanesc.

X
11 aprilie 2016
Deci

Sa inteleg din titlu ca zeci de mii de euro sunt preturi derizorii

nicu
11 aprilie 2016
tsepe

HA,HA,HA. Asa merita acesti ruptiincur care doresc o masina "sa moara strada de ciuda" oh, doamne,iarta-ma ,dar nu ma pot opri din ris. CUMPERI LUCRURI FURATE =CU CEI CARE FURA.

ziarist
11 aprilie 2016
tepar

aloo ziaristu ? "Traseul autoturismelor de lux vândute la prețuri derizorii. Cum își iau șoferii "țepe" de zeci de mii de euro" Ce treaba are soferul cu propietarul? Te ai prins?

gigi
11 aprilie 2016
are dreptate zoro!

De ce nu se descopera ca e furata la intrare in tara? Unde pot verifica eu ca simplu cumparator ca masina nu este furata?

cosmin
11 aprilie 2016
raspuns

cand spun cumparare spun imediat dupa ce ai platit samsarului banii .. cumparare nu inseamna si inmatriculare.... daca ar fii mers imediat cu masina la politie sa o inmatriculeze ar fii aflat chiar atunci ca este furata si nu poate sa o cumpere. Asa ca daca nu verifici masina inainte sa platesti este normal sa afli asta dupa acea in trafic sau la ghiseu !!!!

Răspuns la: curios
Adăugat de : zoro, 11 aprilie 2016
Curios lucru citesc: dupa cumparare clientii sunt opriti de politisti si afla ca detin bunuri furate ! Dar nu s-ar putea constata acest lucru INAINTE...
Constantin Din Pitesti
12 aprilie 2016
:))

toata lumea trebuie sa manance o paine alba sau neagra :))

Răspuns la: curios
Adăugat de : zoro, 11 aprilie 2016
Curios lucru citesc: dupa cumparare clientii sunt opriti de politisti si afla ca detin bunuri furate ! Dar nu s-ar putea constata acest lucru INAINTE...
GEO
3 mai 2016
ALOOOO

,,,Să achiziționeze un autoturism din alte țări, dar și din România, trebuie să verifice seria șasiului și a motorului, ...., ALO DACA TOT TE APUCI DE SCRIS NU NE SI SPUI UNDE FACEM CHESTIA ASTA ? SAU CUM CA FARA O RELATIE NU OBTII INFORMATIA DECI ORI FACI UN ARTICOL BUN ORI PLECI ACASA

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7766 secunde