Se afundă în băutură și alcool

Traumele pe care le trăiesc victimele accidentelor rutiere

2069
1
Traumele pe care le trăiesc victimele accidentelor rutiere - fondtraumeaccidentrutier-1379606089.jpg

Articole de la același autor

În fiecare zi, în Constanța se petrec accidente rutiere, multe dintre ele având consecințe grave. Din fericire, nu toate evenimentele sunt fatale, însă oricât de minor ar fi, afectează psihicul victimelor, unele ajungând să se cufunde în alcool și droguri pentru că se simt neputincioase.

Afectarea psihică se referă în cazul accidentelor rutiere la anxietate pe termen lung, până la frică sau fobie în a conduce sau a merge în autoturism. Este normal să fii șocat, speriat, atunci când viața ta sau a altor persoane este în pericol. Specialiștii spun că, în cazul unor evenimente nefericite, singurul lucru pe care trebuie să îl evităm este să hiperprotejăm persoana rănită.

"Victima rămâne cu proiecții și începe să devină hiperprotectivă, atât față de ea însăși, cât și față de persoanele din jurul acesteia. Această hiperprotectivitate apare îndeosebi atunci când victima este părinte. Astfel, aceasta extrapolează foarte mult stările și, din orice situație, va vedea un pericol pentru copilul ei", explică psihologul Cristina Gemănaru.

Coșmaruri, insomnii și stări de nemulțumire

Persoana implicată într-un accident rutier poate avea sentimentul că evenimentul se întâmplă din nou, poate avea tulburări de conștiință, coșmaruri, insomnii și stări permanente de nemulțumire.

"Din punct de vedere psihic, victima trece printr-un șoc care, la un moment dat, depinde de persoană, se reduce. Chiar dacă iese din șoc și din faza de negare, victima va rămâne clar cu reminiscențe din punct de vedere al echilibrului emoțional. O parte dintre ei, mai ales copiii, dezvoltă stări de fobie față de ceea ce s-a petrecut. În momentul în care se întâmplă un eveniment de acest gen, noi, care ne formăm constant, este clar că întâmplarea va lăsa o urmă adâncă în echilibrul nostru.

La un moment dat, creierul rămâne blocat în acea stare și doar cu foarte mult suport și multe mesaje de încurajare va reuși să treacă peste un eveniment nefericit", precizează psihologul constănțean.

Sentiment de neputință și victimizare

Unii oameni se pot manifesta însă diferit prin stări depresive, sentimente de vinovăție sau de furie, iar la copii, manifestarea după traumă poate avea consecințe serioase.

"La vârsta la care devenim adulți, în momentul în care suntem implicați într-un accident rutier, începem să gândim cu maturitate, iar o parte dintre persoanele implicate în astfel de evenimente reușesc să treacă peste șoc. Ceea ce este mai grav este faptul că, în urma traumatismului fizic, la nivelul corpului, victima devine la un moment dat incapabilă de anumite lucruri, în sensul că activitățile de zi cu zi sunt oarecum încetinite. Atunci apare acel sentiment de neputință, de vină că nu mai este ceea ce a fost. Din această cauză, victimelor accidentelor rutiere le este greu să treacă peste acest impact, peste acest nou statut. După această durere fizică și emoțională, care trece, apare un disconfort psihic", spune Cristina Gemănaru.

Te afunzi în băutură sau droguri

"În momentul în care ajungi să ai traumatisme fizice grave și să rămâi cu anumite sechele, se poate întâmpla să simți că nu mai ești de ajutor familiei și, fără să vrei, ajungi să te autovictimizezi mai mult decât trebuie, începi să cauți metode de a trece de această fază și te poți afunda în droguri sau în băuturi alcoolice", afirmă psihologul.

Comentează știrea

ioan
20 septembrie 2013
sprijin/consiliere

www.victimeaccidente.ro Asociatia pentru Sprijinul si Protectia Victimelor Traficului Rutier-Sfantul Ioan (Bucuresti) va acorda in mod gratuit consultanta si reprezentare pentru obtinerea, in cel mai scurt timp, a despagubirilor banesti ce vi se cuvin, conform legii, de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (actualul ASF). Ne puteti solicita sprijinul la adresa de e-mail [email protected] sau la telefon 0749830094. Suntem alaturi de dumneavoastra. Contactati-ne si ne deplasam noi la dv.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5473 secunde