"Un consumator de droguri ajunge să se sinucidă"

1128
Drogurile continuă să fie o problemă majoră printre tinerii constănțeni. Mai nou,
de câțiva ani, deschiderea magazinelor etnobotanice face ravagii printre tinerii dornici să încerce senzații tari. La Constanța, Centrul Antidrog încearcă să conștientizeze tinerii de riscurile consumului de droguri, fie ele legale
ori ba. Până în prezent, 15 persoane au cerut ajutorul specialiștilor și se află
sub supravegherea psihologilor din Centrul Antidrog Constanța.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța din cadrul Agenției Naționale Antidrog a lansat, în aceste zile, la Constanța, campania "Alternative - în comunitatea ta drogurile nu-și au locul!".
Potrivit inspectorului Iulian Unguru, în perioada 1 - 8 mai, Centrul Regional Antidrog Constanța derulează acest proiect, timp în care vor avea loc activități de informare, în Vama Veche și în zona Complexului Cleopatra, din stațiunea Mamaia. "Aceste activități sunt derulate cu sprijinul voluntarilor Centrului Antidrog, care pe lângă materialele de informare, abordează tinerii pentru a le explica și a le aduce un mesaj asupra riscului consumului de dro-guri, precum și a riscului asociat consumului, pentru că nu întotdeauna este o chestiune directă pentru consumator. Ieri (n.r. - duminică), 1 mai, cât și astăzi (n.r. - ieri, 2 mai), colegii au fost prezenți în Vama Veche, unde au fost distribuite pliante și materiale de informare", a declarat inspector Unguru. "De obicei, un consumator de droguri ajunge să se autoizoleze într-un timp relativ scurt și, în funcție de tipul de substanță consumată, de foarte multe ori s-a ajuns la tentative de suicid sau efecte mult mai grave, cum ar fi excese de violență", a mai spus Iulian Unguru.

15 tineri sunt asistați de Centrul Antidrog Constanța
La nivelul Centrului Antidrog Constanța există până în prezent peste 15 consumatori în asistență. "Ei sunt în special consumatori de etnobotanice și alcool, cât și din gama metamfetaminelor. Sunt în program de anul trecut și beneficiază de asistență psihologică gratuită. De altfel, pentru orice consumator care intenționează să vină către noi gama de servicii medicală și psihologică este cu titlu gratuit. Programul se derulează până la doi ani de zile, cu acordul, bineînțeles, al celui care vine la noi. Noi încercăm să-I atragem către noi și să-I ajutăm, să scape de această problemă", ne-a declarat Iulian Unguru.

Consumul de etnobotanice a crescut, în fiecare an, cu 5-10 la sută
Specialiștii spun că numărul consumatorilor de droguri a crescut de la an la an. În ultimii trei ani, a fost evidentă creșterea consumului de etnobotanice. "În schimb, pe componenta de droguri ilegale, cocaină, heroină, amfetamine, canabis ș.a.m.d, lucrurile s-au stabilizat. Pe an se poate estima că s-a înregistrat o creștere de 5-10 la sută în ceea ce privește consumul de etnobotanice", a mai spus Iulian Unguru.
Tot în ceea ce privește consumul de plante etnobotanice, nu mai e foarte mult până se va reglementa la nivel național modificarea Legii 143, pentru a fi închise aceste magazine.
Inspectorul Iulian Unguru ne-a mai spus că "pentru un consumator care are contact prima dată cu aceste plante etnobotanice, efectele pot fi diferite de la o persoană la alta, în funcție de organism, de rezistența lui etc. Foarte mulți care au încercat consumul acestor substanțe, de la una-două tentative au renunțat, iar asta pentru că nu au ajuns niciodată la starea la care se așteptau.
Ceea ce este foarte important, printre cei aproximativ 50 de voluntari se află tineri care au fost consumatori de droguri. "Într-o abordare cu un tânăr care este curios să încerce drogurile un astfel de voluntar are un rol benefic, pentru că poate să explice altfel ceea ce înseamnă consumul de droguri", au declarat reprezentanții Centrului Antidrog Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 19 Aprilie 2011
Stire din Eveniment : Drogați de la 14 ani
Pagina a fost generata in 0.4598 secunde