Un senator a depus plângere penală la DNA împotriva lui Sorin Grindeanu

287
Un senator a depus plângere penală la DNA împotriva lui Sorin Grindeanu - image20220819257429490podulbrail-1703861817.jpg

Articole de la același autor

Senatorul Dragoș Popescu, membru al partidului REPER, a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, și a Directorului General al ANAR, Sorin Lucaci, acuzându-i de abuz în serviciu și încălcarea legislației pe gospodărirea apelor. Denunțul se concentrează asupra modului de gestionare a podului suspendat peste Dunăre la Brăila, deschis în iulie 2023 fără autorizație de gospodărire a apelor.


Conform denunțului, podul, deschis în iulie 2023, a funcționat fără autorizația necesară de gospodărire a apelor, constituind astfel o încălcare a legii și a normelor de siguranță. Senatorul REPER îl acuză ministrul Grindeanu de instigare la abuz în serviciu, prin exercitarea de presiuni publice și instituționale din postura ierarhic superioară celor direct responsabili de deschiderea și exploatarea legală a podului, în scop electoral. Acuzațiile se bazează pe articolul 93 alineatul 2 litera b) din Legea 107/1996 care care incriminează ca faptă penală exploatarea unei construcții pe ape fără autorizația de gospodărire.


Mai departe, denunțul îl vizează pe Sorin Lucaci, Director General al ANAR, acuzându-l de omisiunea sesizării organelor de urmărire penală despre situația ilegală și favorizarea făptuitorilor, prin neîntreprinderea măsurilor pentru oprirea exploatației podului. Lucaci este acuzat de abuz în serviciu, conform art. 297 alin.1 din Codul Penal, coroborat cu art.13^2 din Legea nr.78/2000.


„Autorizația de gospodărire a apelor, care se eliberează în baza constatării tehnice în teren, conform art.55 alin.1 din Legea nr.107/1996, este un act esențial, care condiționează din punct de vedere tehnic și juridic funcționarea sau exploatarea obiectivelor noi. Acest act nu a fost eliberat, conform legii, iar exploatarea sau întreținerea lucrărilor construite pe ape sau în legătură cu apele fără această autorizație constituie infracțiune, pedepsită cu închisoare sau amendă”, a subliniat Dragoș Popescu.


De asemenea, în denunț se arată că beneficiarul (C.N.A.I.R) exploatează podul în mod ilegal, fără autorizație de gospodărire a apei, încălcând astfel art.93 alin.2 lit.b) începând cu data de 06.07.2023.


Popescu susține că această situație demonstrează o încălcare continuă a legii, în ciuda faptului că lucrările nu sunt complet finalizate, atât timp cât podul este utilizat. În același context, Popescu îl acuză pe Lucaci de complicitate la infracțiunile de omisiunea sesizării și favorizarea făptuitorului, prevăzute de art.267 alin.1 și art.269 alin.1 din Codul Penal. Prin semnarea răspunsului nr.148/RP/27.11.2023, fără a depune denunț penal, Lucaci ar fi ajutat la sustragerea de la răspunderea penală a făptuitorului.


Podul suspendat de la Brăila a fost inaugurat cu fast, într-o ceremonie grandioasă, cu participarea oficialilor de rang înalt, inclusiv președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu.


Proiectat să aibă o durată de viață de 120 de ani, podul dispune de un centru de monitorizare și control echipat cu 50 de senzori pentru a asigura siguranța și starea sa în permanență. Dar, încă din primele săptămâni de la lansare, a întâmpinat numeroase probleme și scandaluri, inclusiv probleme tehnice și de siguranță, încă de la deschiderea sa, reflectând provocările întâmpinate în gestionarea unei astfel de structuri complexe.










Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.287 secunde