Un student al Universității Spiru Haret, arestat pentru trafic cu două kilograme de canabis

1648
Un tânăr de 21 de ani, student al Facultății de Management din cadrul Universității "Spiru Haret", din Constanța, a fost arestat pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri. Valentin Cristian David, căruia i se zice și "Biți", a trimis, pe 21 noiembrie 2008, pe numele unui prieten de-al său, din Franța în România, un colet care conținea 2,107 kg de rezină de canabis. La data de 2 decembrie 2008, de la sediul Poștei ATLASSIB, din Constanța, a fost ridicat de către procurori coletul "buclucaș" - respectiv o pungă din plastic, în care erau ascunse drogurile cu pricina.
Imediat, oamenii legii i-au ridicat pentru audieri pe Valentin Cristian David și prietenul acestuia, Cosmin Cristian Bortan, și el student la Universitatea "Spiru Haret", pe numele căruia David a expediat coletul din Franța.
În urma audierilor, procurorii DIICOT Constanța au demarat urmărirea penală doar împotriva lui David, pentru că el a recunoscut că a cumpărat drogurile din Franța, "pentru că era mai ieftin și pentru consum propriu". Din calculele sale, cele două kilograme urmau să îi ajungă doi ani de acum încolo.
"La noi drogurile sunt scumpe, iar eu sunt consumator și m-am gândit să le procur din străinătate pentru că sunt mai ieftine" - a declarat David în fața anchetatorilor.
La data de 3 decembrie, la propunerea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Constanța, magistrații de la Tribunalul Constanța au dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a lui Valentin Cristian David.
Ieri, la Curtea de Apel Constanța s-a judecat recursul înaintat de inculpat împotriva măsurii de arest preventiv. David a recunoscut și în fața magistraților că este consumator. Chiar cu o seară înainte de a fi reținut, împreună cu prietenul său, Borcan, au cumpărat, cu suma de 150 de lei, 3 grame de canabis, din care au fumat aproximativ un gram. El a recunoscut că a expediat coletul respectiv din Franța și a spus că vroia să cumpere mai puțin, dar nu au fost de acord traficanții. David a plătit pe cele două kilograme 2.800 de dolari, un preț mic față de cele practicate în țară, spune el.
Avocații apărării au solicitat instanței înlocuirea măsurii de arest preventiv cu aceea de a nu părăsi localitatea. "Are o ocupație cât se poate de onorabilă (n.r. - băiatul lucrează la firma de construcții a mamei sale), a omis, din jenă, să spună că e și student" - a încercat unul dintre avocații lui David să aducă o justificare faptei clientului său. Pe de altă parte, cel de-al doilea avocat a comis o "gafă" rar întâlnită în instanță. El și-a întrebat clientul, în ședință publică, dacă este de acord să colaboreze cu organele de urmărire penală, când astfel de "negocieri", de obicei, se poartă doar între anchetatori și persoanele cercetate…
Și alte susțineri făcute de avocații inculpatului în sala de judecată a lăsat asistența cu gura căscată: "M-am documentat pe internet, iar specialiștii spun că mai periculos este fumatul decât fumatul rezinei de canabis" sau "Sunt state în care rezina de canabis este legalizată și se vinde la colț de stradă" - sunt doar câteva dintre "argumentele" pe baza cărora judecătorii ar fi trebuit să dispună eliberarea lui David din arest, în accepțiunea apărării.
În final, magistrații de la Curtea de Apel Constanța au respins recursul formulat de inculpat, el putând fi anchetat în continuare în stare de arest preventiv.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1139 secunde