Video UPDATE. CONSTANŢA. Parte a unei RACHETE, găsită pe plajă, la Periboina. IMAGINI VIDEO!

425
UPDATE. CONSTANŢA. Parte a unei RACHETE, găsită pe plajă, la Periboina. IMAGINI VIDEO! - xrachetaguraportitei-1673855103.jfif
În cursul serii de duminică, 15 ianuarie, echipajul pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a fost solicitat să intervină pentru ridicarea unui element presupus a fi de muniție, scos la mal de valuri, în zona Periboina – Săcele.

La fața locului, echipajul format din trei subofițeri și un ofițer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat și depozitat, iar, în cursul zilei de luni, 16 ianuarie, predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie au obligaţia să apeleze numărul unic 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie sunt interzise: ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.



UPDATE
Ca urmare a intervenției echipajului pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, pentru ridicarea unui element presupus a fi muniție, scos la mal de valuri, în cursul zilei de duminică, 15 ianuarie, în zona Periboina – Săcele, Forțele Navale Române au fost solicitate pentru a oferi sprijin în procesul de cercetare a elementului depistat.

În urma analizei realizate la fața locului de către reprezentanții ISU „Dobrogea”, obiectul a fost identificat ca fiind un motor de start de la o rachetă. Specialiștii Forțelor Navale Române au preluat luni, 16 ianuarie, de la ISU „Dobrogea”, corpul de rachetă și l-au depozitat, în siguranță, la sediul unei structuri acreditate, pentru cercetarea acestuia.

În acest sens, Statul Major al Forțelor Navale precizează că elementul descoperit nu conține materiale pirotehnice sau periculoase și că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o rachetă antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panțir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federația Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfășurării acțiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare și a fost adus de curenții marini în zona litoralului românesc.

De asemenea, Statul Major al Forțelor Navale menționează faptul că acest tip de element de muniție nu se află în dotarea Forțelor Navale Române, este specific forțelor implicate în războiului ruso-ucrainean.

Având în vedere caracteristicile acestui tip de rachetă și frecvența utilizării în cadrul acțiunilor de luptă, este posibil ca, în perioada următoare, curenții marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor țări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol. Cu toate acestea, recomandăm cetățenilor care observă astfel de elemente de muniție ca, pentru siguranța lor, să nu se apropie de obiectele descoperite și să anunțe de urgență autoritățile competente



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3561 secunde