UPDATE. Fostul militar constănțean, despre care se credea că a fost răpit în Libia, este reținut de autorități

1202
UPDATE. Fostul militar constănțean, despre care se credea că a fost răpit în Libia, este reținut de autorități - libyatripolitw-1681493102.png

Articole de la același autor

Un constănțean, fost militar, ar fi dispărut alături de alte două persoane, în cursul acestei săptămâni, în Libia. Potrivit unor surse neoficiale, bărbatul a activat în cadrul Ministerului Apărării Naționale până în 2018, timp în care a făcut parte și din misiuni în Afganistan. În ultimii ani a fost angajat al unei firme ce asigură securitatea în zone de conflict și se afla în Libia într-o astfel de misiune. Potrivit unor surse, acesta ar fi fost răpit, marți, 11 aprilie, de pe aeroport, alături de alți doi cetățeni, un irlandez și un croat.


UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că cetățeanul român este în siguranță, aflându-se în custodi autorităților libiene.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost dispuse în regim de urgență măsuri specifice, în cooperare cu instituțiile partenere, pentru soluționarea rapidă a situației cetățeanului român aflat în custodia autorităților libiene, de îndată ce situația acestuia a fost cunoscută de autoritățile române.

MAE menționează că, în conformitate cu datele obținute prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată în Tunisia) și al conducerii misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia în serviciul căreia se află cetățeanul român ca angajat al unei companii de securitate private care asigură protecția personalului misiunii EUBAM, nu este răpit, ci se află în custodia autorităților libiene.

MAE precizează că Ambasada României în Libia (relocată la Tunis) se află în contact permanent cu autoritățile libiene, precum și cu reprezentanții misiunii EUBAM și Delegația UE la Tripoli și efectuează toate demersurile necesare pentru clarificarea situației cetățeanului român și eliberarea sa.

MAE reamintește că, în conformitate cu Alerta de călătorie în vigoare pentru Libia (https://www.mae.ro/travel-alerts/2897), se recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară”.

Potrivit unor surse, bărbatul ar fi fost reținut întrucât a fost o problemă cu documentele sale.
 

.MAE a emis, miercuri, 12 aprilie, o alertă privind călătoriile în Libia. „Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a situaţiei de securitate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară. (...) Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare crescândă în ultima perioadă pe întreg teritoriul țării, prin multiplicarea confruntărilor militare dintre grupările rivale majore, extinderea grupărilor teroriste, atât ca număr cât și ca arie de acțiune, precum și înmulțirea spectaculoasă a acțiunilor grupărilor de crimă organizată - crime, jafuri, răpiri în scopuri politice sau pentru răscumpărare (cetățenii străini fiind ținte preponderente), trafic de arme, droguri sau ființe umane.

Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că majoritatea populației posedă arme de foc și sunt frecvente incidentele provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase sau politice.

De asemenea, în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile grupărilor teroriste asupra terminalelor petroliere din țară, asupra bazelor companiilor străine din domeniul petrolier și, în general, asupra sediilor societăților sau instituțiilor străine, inclusiv asupra ambasadelor.

Evitaţi în totalitate deplasările în regiunea de est a ţării, în zona localităţilor Benghazi, Derna, Ajdabiya, deoarece există riscuri de atentate teroriste, iar dacă vă aflaţi deja în aceste localităţi, părăsiţi imediat zona.

O regiune extinsă în jurul orașului Sirte este controlată de grupări teroriste, iar în zona cuprinsă între Tripoli și frontiera tunisiană (în special, Zawia, Sabratha) se înregistrează confruntări armate între grupări teroriste și miliții locale. Evitați cu desăvârșire aceste zone”, se arată în alerta de călătorie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4053 secunde