Urmează să ia de la stat 150.000 de lei pentru că a fost condamnată în locul altcuiva!

2465
Urmează să ia de la stat 150.000 de lei pentru că a fost condamnată în locul altcuiva! - c7632b7d862b177a0c278ce27ac807c9.jpg
A fost condamnată penal pentru o faptă pe care nu a comis-o. A fost arătată cu degetul pe stradă pentru că polițiștii, procurorii și judecătorii care au "soluționat" cu atâta simț de răspundere un dosar nu au realizat un lucru esențial: că nu judecă pe cine trebuie!

Acum, statul român (adică noi!) va trebui să plătească 150.000 de lei, drept daune morale unei tinere care a fost umilită doar pentru că purta același nume cu cel al unei femei implicate într-o infracțiune. Din păcate, nu vor plăti polițiștii, procurorii și judecătorii care au comis eroarea, ci banii vor fi luați din vistieria statului.

Amendată penal
La data de 15 iunie 2005, Roxana Elisabeta Mihai a fost condamnată de Judecătoria Med-gidia la pedeapsa unei amenzi penale în valoare de 5.000.000 de lei, pentru comiterea infracțiunii de loviri și alte violențe.
Condamnarea a fost emisă însă având la bază o gravă confuzie între o anume Roxana Mihai - adevărata vinovată, și Roxana Elisabeta Mihai - cea care s-a pomenit, peste noapte, cu un cazier pătat.

"Toată lumea îmi întorcea spatele…"
În urmă cu patru ani, la ușa casei Roxanei Elisabeta Mihai (acum de 22 de ani, studentă în anul III la Facultatea de Finanțe-Bănci a Universității "Andrei Șaguna") a venit o adevărată "armată" de polițiști, pentru a pune un mandat în executare. La vremea aceea, în vârstă de nici 18 ani, tânăra s-a trezit condamnată la plata unei amenzi penale, pentru loviri sau alte violențe, deși nu era ea persoana căutată de justiție.
Culmea, se pregătea de examenul de bacalaureat și, apoi, de admitere la Academia de Poliție.
Părinții au rămas șocați când au văzut că polițiștii veniseră să-i ceară socoteală fiicei lor pentru că nu plătise o amendă penală la care fusese condamnată pentru un scandal de cartier.  

Au apărut discuțiile în familie…
Ei au luat-o la întrebări pe fată, încercând să se convingă dacă povestea era reală sau nu.
Roxana Elisabeta Mihai a negat totul de la bun început, convinsă fiind că lucrurile se vor rezolva de la sine. Știa că, în realitate, nu era ea cea care comisese acea faptă penală, că nu ea trebuia să plătească. Dar deși părea atât de simplu, lucrurile s-au dovedit a fi mult mai complicate...
"Au fost aproape trei ani în care am deschis 10 procese în încercarea de a-mi dovedi nevinovăția.
E greu să primești o asemenea veste, mai ales când ești convins că ai conștiința curată. Devenisem subiect de persiflări, eram stresată, marginalizată, arătată cu degetul de oamenii din comunitate, mi se întorcea spatele.
Cei pe care până nu demult îi consideram prieteni făceau glume pe seama mea. La un moment dat, chiar se credea că eu sunt o infractoare și că acel copil al făptuitoarei (n.r. - adevărata acuzată) ar fi, de fapt, al meu și l-aș fi născut la 11 ani. O prostie judecătorească pentru care eu, fără vină, plăteam", și-a început povestea Roxana Elisabeta Mihai.

Mama fetei: "Toată lumea ne trata ca pe niște cârpe de șters pe jos"
Pe de altă parte, mama fetei, Elena Mihai, completează: "Deschideam procese după procese, de teamă că ne-ar putea aresta copila. Un judecător, dacă s-ar fi uitat cu atenție, ar fi observat eroarea. Am trimis petiții la președintele țării, la CSM, la parchet, la instanțe, multă vreme, în zadar… În cele din urmă, dosarul a fost trimis la Parchetul Medgidia. Mă plimbam noaptea prin casă, urlând și căutând soluții. Ajunsesem să ne certăm între noi când vedeam că nu există cale să găsim înțelegere la cei care comiseseră eroarea. Astăzi, nu mai cred în nimic! Toată lumea ne trata ca pe cârpe de spălat pe jos, nicăieri nu găseam înțelegere. Probabil au zis că suntem niște fraiere de la Satu Nou și au crezut că nu vom merge mai departe…".

Judecătorul Gîrbă a făcut-o nesimțită (!)
Dată fiind condamnarea pe care o suferise, Roxana Elisabeta Mihai nu a mai putut să se înscrie la examenul pentru Academia de Poliție și la școala de șoferi, căci avea cazier.
Copila a crezut că toate neplăcerile se vor sfârși după ce, însoțită de adevărata acuzată, a mers în fața judecătorilor să-și caute dreptatea. "Am spus judecătorului Gîrbă, de la Medgidia, că nu ne cunoșteam, iar făptașa și-a recunoscut vina. L-am întrebat pe judecătorul Gîrbă cât mai durează, că mă săturasem, iar acesta m-a făcut nesimțită. Mi-a spus: domnișoară, tu nu ai auzit de bun simț?!
După ce ne-a luat declarații la fiecare, judecătorul Gîrbă mi-a spus că nu mai e necesară prezența mea și că nu mai trebuie să mă prezint în instanță. Cu toate acestea, soluția a fost în defavoarea mea, pe motiv că nu am venit la termenul următor în instanță. Apoi, și judecătorul Iolanda Aida Zlate, dacă ar fi citit, și-ar fi dat seama că un copil de 11 ani nu putea să aibă un copil. Culmea, în tot acest timp, adevărată făptuitoare se amuza pe seama mea. Cred că cei care au greșit în privința mea ar trebui să plătească. Așa ar fi firesc să se întâmple", a declarat tânăra.
Roxana Elisabeta Mihai a dat apoi în judecată statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând 150.000 de lei, cu titlul de daune morale, pentru neajunsurile suferite de pe urma acestei condamnări. Apărată de această dată de avocatul constănțean Sorin Calaigii, fata a obținut, în primă fază, la Tribunalul Constanța, 30.000 de lei, iar, ulterior, la Curtea de Apel, 150.000 de lei. Săptămâna precedentă, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au menținut hotărârea Curții de Apel Constanța, astfel că tânăra urmează să intre în posesia banilor reprezentând daunele morale suferite în urma erorii judiciare căreia i-a căzut victimă.
Roxana Elisabeta Mihai a declarat, imediat după emiterea hotărârii Curții de Apel Constanța, că banii pe care-i va obține îi va investi în viitorul ei, nepierzându-și speranța să urmeze, totuși, cursurile Academiei de Poliție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1941 secunde