Vă gândiți să cumpărați o armă? Iată toate detaliile pe care trebuie să le știți

501
1
Vă gândiți  să cumpărați o armă? Iată toate detaliile pe care trebuie să le știți - vaganditi-1503846852.jpg
Deținerea unei arme implică multă responsabilitate, iar decizia de a cumpăra un pistol și de a deveni un deținător legal trebuie să vină după o analiză serioasă și cunoașterea prevederilor legale.

În România, sunt reglementate cinci tipuri de arme, împărțite în cinci categorii.

Cele din categoria A, armele de foc automate, sunt interzise persoanelor fizice și juridice de drept privat, putând fi achiziționate, deținute și folosite exclusiv de către instituțiile publice cu atribuții în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice. Deținerea, folosirea sau efectuarea operațiunilor cu arme din această categorie de către persoane neautorizate se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani, iar sustragerea lor se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Armele scurte semiautomate sau cu repetiție fac parte din categoria B și pot fi procurate și folosite de către persoanele fizice și juridice de drept privat, numai după autorizarea prealabilă. Deținerea și res-pectiv folosirea armelor letale necesită asigurarea din partea posesorilor a condițiilor de păstrare și asigurare a securității la domiciliul, reședința sau după caz sediul social sau punctul de lucru al persoanei juridice. Deținerea, folosirea sau efectuarea operațiunilor cu arme letale fără drept se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Armele neletale supuse autorizării, respectiv cele din categoria C, sunt reprezentate de armele scurte (pistol sau revolver), confecționate special pentru a arunca proiectile din cauciuc. Deținerea și folosirea armelor neletale din această categorie necesită aceleași condiții de păstrare și asigurare ca în cazul armelor letale. Deținerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Pistoalele de semnalizare sau cu tranchilizante fac parte din categoria D și pot fi deținute cu condiția îndeplinirii procedurilor de înregistrare la autoritățile competente. Neîndeplinirea obligației de notificare prealabilă a organelor de poliție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei, aplicându-se, totodată, și măsura complementară a confiscării armelor sau, după caz, a munițiilor.

Ultima categorie include dispozitive neletale ce pot fi procurate în România de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, fără îndeplinirea procedurilor de înregistrare sau autorizare. Totodată, acestea pot fi introduse în România fără restricții. 

Comentează știrea

Cici
28 august 2017
Articol degeaba

Interlopii oricum au tot felul de arme,cetatenii fiind expusi zilnic,mai alles ca autoritatile sunt mai degraba obligate sa fereasca interlopii de necazuri decat sa apere oamenii normali. Nu am incredere in nimic,trebuie sa ne ferim de hoti,de interlopi si uneori chiar de autoritatile care oricand ne pot abuza,pentru ca au puterea sa o faca si le place.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4579 secunde