Record la Garda de Coastă

Velier cu 30 de emigranți, capturat la Cap Aurora

358
1

Articole de la același autor

Caz fără precedent, de la înființarea Gărzii de Coastă: un velier, la bordul căruia se aflau 33 de emigranți sirieni și două călăuze turce, a fost interceptat în apropierea țărmului românesc al Mării Negre. Este pentru prima dată când este surprins un grup atât de mare de emigranți, care intră ilegal în țara noastră, pe mare. 


Pleacă de acasă, din țări devastate de război, pentru a ajunge în statele din spațiul Schengen. Drumul le este întrerupt însă la granițele României. A devenit deja o obișnuință pentru polițiștii de frontieră constănțeni să intercepteze, aproape săptămânal, grupuri de emigranți din Siria sau Irak, ajutați de călăuze turce sau bulgare, care încearcă să intre ilegal pe teritoriul țării noastre, în drumul spre statele vestice. În noaptea de vineri spre sâmbătă, însă, polițiștii au avut parte de cel mai impresionant caz de la înființarea Gărzii de Coastă, în ceea ce privește grupurile de emigranți, după cum ne-a declarat Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al instituției. 


Sirienii, cazați la terminalul de pasageri din port 
În jurul orei 2,00 noaptea, polițiștii de frontieră din cadrul SCOMAR (sistemul complex de observare, supraveghere și control al traficului la Marea Neagră) au observat o navă suspectă, la aproximativ șapte mile travers de stațiunea Cap Aurora. Informația a fost transmisă conducerii Grupului de Nave Mangalia, care a dispus de urgență efectuarea unei misiuni, cu o ambarcațiune proprie, în zona indicată. 
În jurul orei 2.48, ambarcațiunea Grupului de Nave Mangalia a interceptat ținta, care s-a dovedit a fi un velier de 20 metri lungime, fără pavilion arborat, la bordul căruia se aflau mai multe persoane care nu vorbeau limba română. Velierul a fost escortat în zona bazinului portuar Mangalia, unde s-a efectuat un control amănunțit. 
Cercetările au stabilit faptul că la bord se aflau 35 de persoane: 33 emigranți sirieni (18 bărbați, opt femei și șapte copii) și doi cetățeni turci, identificate ca fiind călăuzele. Sirienii au recunoscut că au apelat la cetățenii turci pentru a-i transporta într-o țară din spațiul Schengen.
Cu toții au fost cazați în centru de reținere din cadrul terminalului de pasageri din Portul Constanța, unde de altfel au rămas și peste noapte. 


Consultați de medici 
Sirienii au fost consultați de o echipă medicală, iar apoi audierile au durat pe tot parcursul zilei de sâmbătă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia. 
Cetățenii turci sunt anchetați pentru intrare ilegală în țara noastră, dar și pentru racolare, îndrumare și călăuzire a mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a graniței. De asemenea, sirienii sunt anchetați pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. După audieri, emigranți vor fi dați în custodie Serviciului de Imigrări. 


Irakieni cu acte false, prinși la Negru Vodă 
În aceeași noapte, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Negru Vodă, au fost surprinși și doi emigranți irakieni și trei călăuze, doi bulgari și un turc. Aproape de miezul nopții, polițiștii de frontieră au observat prin sistemul optronic de supraveghere trei persoane care se deplasau pe jos dinspre Bulgaria. Cei trei au fost interceptați și reținuți, la aproximativ 300 de metri de graniță. Persoanele în cauză, doi bărbați și o femeie, s-au legitimat cu cărți de identitate cu însemnele statului bulgar, dar verificările au stabilit că actele prezentate de cei doi bărbați sunt false, cei doi fiind cetățeni irakieni. 
Din primele cercetări, a rezultat faptul că cei trei erau așteptați pe teritoriul României de doi complici, ce trebuia să-i transporte cu un autoturism într-o țară din spațiul Schengen. Complicii lor, un cetățean turc și unul bulgar, au fost găsiți într-un Alfa Romeo, cu numere de Bulgaria, aproape de localitatea Negru Vodă. Cei doi au mărturisit că au intrat legal în țara noastră și că intenționau să-i preia pe cetățenii irakieni în apropierea frontierei. 
Și în acest caz, oamenii legii au deschis un dosar penal pentru trecere ilegală a frontierei, trafic de imigranți și fals în înscrisuri oficiale. 


Comentează știrea

lucian
8 iulie 2013
o parere

Parca se vede ceva , de cand a fost numit cms Costache la conducerea Garzii de Coasta. Controalele inopinamte ," fiola" spargerea "gastilor" a produs deruta ,dar se vad si rezultatele Oamenii au fost scosi din acalmia generala( un serviciu sigur la bani multi) si au inceput sa-si faca treaba, Sa speram ca nu este un balon de sapun !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.053 secunde