VEȘTI PROASTE pentru cei care stau în chirie

4655
2
VEȘTI PROASTE pentru cei care stau în chirie - carteadeidentitateblur-1349123473.jpg

Articole de la același autor

Autoritățile au pus pe hârtie un proiect de lege prin care vor să tripleze amenda pentru cei care primesc chiriași fără să întocmească actele legale, dar și să-i bage la închisoare pe cei care își fac viză de flotant, fără a locui la adresa respectivă. 


Ministerul Administrației și Internelor a făcut public, la jumătatea lunii septembrie, un proiect de lege prin care se dorește modificarea Ordonanței de Guvern 97/2005 privind evidența populației. Proiectul, care s-a aflat până de curând în dezbatere publică, a stârnit îngrijorare în rândul constănțenilor, căci măsurile propuse, prin care se dorește descurajarea închirierilor ilegale și ținerea unei evidențe reale a locuitorilor și domiciliilor lor, sunt foarte dure. Practic, oricine își mută domiciliul, dar fără a sesiza autoritățile pentru ca modificarea să fie înregistrată și menționată în actul de identitate, este pasibil de sancționare. 
Dezideriu Dudaș, șeful Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidența Populației Constanța, a explicat pentru "Cuget Liber" în ce constau modificările și cine sunt cei vizați. 


Se triplează amenzile!
Prima modificare ce trebuie punctată o reprezintă creșterea substanțială a amenzilor, care se dublează sau chiar se triplează. "Luarea în spațiu a unor persoane, fără a o declara, este pedepsită și până acum, dar proiectul propune creșterea amenzii. Astfel, cei care găzduiesc persoane, pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, și nu anunță Poliția sau Evidența Populației, vor fi pasibili de amenzi între 200 și 500 de lei", a afirmat Dezideriu Dudaș. În prezent, amenda este cuprinsă între 75 și 150 de lei. 
O altă noutate este obligarea gazdelor să anunțe autoritățile și despre plecarea chiriașilor, în maximum o lună. "În caz contrar, și în această situație sunt pasibile de amenzi de până în 500 de lei", a adăugat șeful Evidenței Populației. 
De asemenea, titularii actelor de identitate vor fi pasibili de amenzi de până în 160 de lei, dacă nu se prezintă la Evidența Populației la schimbarea domiciliului. În prezent, amenda este de 80 de lei. 


Închisoare pentru vize de flotant cu date false
Proiectul de lege prevede pedepsirea drastică, inclusiv cu închisoare, a celor care ajută la eliberarea vizelor de flotant, fără ca solicitantul să locuiască efectiv la adresa respectivă. În acest caz, sunt furnizate Evidenței Populației date false, astfel că găzduitorii sunt pasibili de închisoare de până la doi ani. "Prin această măsură s-a dorit tragerea la răspundere a celor care aveau, pe hârtie, sute de persoane în gazdă. Până acum în cazul acestora se făcea trimitere la Codul Penal, astfel că legea prevedea o măsură punitivă, chiar dacă nu explicit în ordonanța privind evidenței populației", a explicat Dezideriu Dudaș, adăugând că la Constanța autoritățile nu s-au confruntat cu astfel de situații. 
Totodată, găzduitorii vor trebui să precizeze în acte câte per-soane locuiesc la adresa respectivă.


Românii plecați în străinătate nu vor fi afectați
Pe de altă parte, deși o parte dintre cei care s-au alarmat în lumina modificărilor propuse au fost românii plecați în străinătate, Dezideriu Dudaș precizează că proiectul nu-i menționează. "Deși reprezintă o componentă conside-rabilă a populației, nu se face nicio referire la ei. În cazul lor, legea este interpretabilă, dacă nu sunt proprietarii locuințelor din România. Teoretic, părinții sau rudele din țară trebuie să anunțe în termen de 30 de zile părăsirea locuinței respective", a adăugat reprezentantul instituției. Totuși, șeful Evidenței Populației consideră că aceștia nu vor fi afectați. 


Evidența Populației poate refuza eliberarea buletinului
O altă noutate o reprezintă faptul că angajații Evidenței Populației vor efectua verificări în teren și vor putea refuza eliberarea unui nou act sau îl vor putea anula pe cel primit deja (după ce în prealabil s-a apelat la instanța de judecată), eliberând în loc un act de identitate provizoriu. 
Prin această măsură, însă, se vor aglomera ghișeele instituției responsabile și va fi îngreunată activitatea. "Noi avem acum trei ghișee, la peste trei sute de mii de locuitori. Eliberarea de acte provizorii înseamnă să-i chemăm an de an, ceea ce înseamnă cozi interminabile", a arătat Dezideriu Dudaș. 
În prezent, acte provizorii au sărmanii care locuiesc la barăcile de la marginea orașului și oamenii fără adăpost, adunați de pe stradă de polițiști. 
Proiectul de lege a fost în dezbatere publică până la sfârșitul lunii septembrie, și urmează să fie supus, în curând, atenției parlamentarilor. 


Comentează știrea

chirias
2 octombrie 2012
ci

si daca ma mut din 3 in trei luni la alta gazda trebuie sa imi schimb buletinul de fiecare data?

admirator
2 octombrie 2012
numai comunisme

mai terminati cu legarea de glie proprie ceausismului! daca au venit astia la guvernare, trebuie sa ne asteptam la revenirea comnunismului? nu degeaba au culoare rosie. doar ca liderii lor (si doar ei) sunt si patroni(?!!!). Mai ziceti o tara democrata cu astfel de legi draconice in privinta evidentei populatiei ............... (Coreea de Nord? Cuba? Si ele sunt "democratice".)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6335 secunde