VIDEO - Prima rachetă spațială românească va fi lansată de la bordul navei Constanța în cel mult două săptămâni

1577
VIDEO - Prima rachetă spațială românească va fi lansată de la bordul navei Constanța în cel mult două săptămâni - 086e64a5f4305d946fd0eb3c0e4f8879.jpg
Prima rachetă spațială sută la sută românească a ajuns, miercuri noapte, la Constanța, de unde va fi lansată în cosmos. Întreaga echipă a Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), cea care a lucrat timp de doi ani la acest proiect, a sosit la malul mării, însoțită de întreaga tehnică și instalația de lansare.

Potrivit reprezentanților ARCA, în maximum două săptămâni, în funcție și de condițiile meteo, va avea loc lansarea primei rachete spațiale românești, în largul Mării Negre, de la bordul unei nave militare.
Racheta Helen și echipamentul de lansare au fost transportate la Constanța cu un tir și cântăresc în jur de trei tone. Odată cu tehnica, au ajuns aici și cei 20 de membri ai echipei, cei care au conceput și realizat întreg programul spațial. Simona Popescu, purtătorul de cuvânt al ARCA, spune că, în funcție de condițiile meteo, racheta va fi lansată de la bordul unei nave militare și va atinge spațiul cosmic.
Locul de lansare va fi în largul Mării Negre, iar întreg echipamentul și racheta vor fi montate la bordul a trei nave militare: "Constanța", "Venus" și "Fulgerul".
Dată fiind importanța și dimensiunea evenimentului, alte nave mai mici vor patrula în perimetru pentru a bloca traficul maritim, în timp ce traficul aerian va fi interzis deasupra Mării Negre pe durata desfășurării lansării.

Lansare în trei trepte
Marina Militară va transporta ansamblul de lansare, format din racheta "Helen" și balonul purtător, precum și echipa ARCA, în largul Mării Negre. La această fază a operațiunii vor participa două nave militare de mari dimensiuni și trei ambarcațiuni ușoare.
Echipamentul va fi descărcat de pe nave, pe suprafața mării, acolo unde va începe umflarea balonului și alimentarea treptelor rachetei cu combustibil. Întreg ansamblul are o greutate de lansare de peste 2000 kg.
Pe parcursul desfășurării operațiunilor de lansare, traficul aerian din zonă va fi întrerupt, acest lucru fiind realizat de către ROMATSA și Aviația Militară. Această măsură este necesară pentru desfășurarea în condiții de deplină siguranță a lansării. Racheta va fi transportată în stratosferă, la 14.000 m altitudine, cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume, realizat tot de către ARCA. În stratosferă, motorul primei trepte va fi inițiat și va accelera racheta la viteză supersonică.
După terminarea combustibilului primei trepte, automatul de bord va declanșa pornirea celei de-a doua trepte, urmată de treapta a treia. Treapta a treia transportă sarcina utilă, formată din capsula presurizată European Lunar Lander (ELL). Capsula transportă echipamente de urmărire și telemetrie prin radio și satelit, camere de luat vederi. Aceasta va fi scoasă în spațiu, de către treapta a treia, urmând apoi procedura de reintrare în atmosfera terestră și de aterizare în Marea Neagră prin parașutare.
În acest timp balonul purtător va începe procedura de coborâre. Toate elementele sistemului vor fi urmărite prin telemetrie radio și prin sateliți de telecomunicație. Marina Militară împreună cu echipa de comunicații ARCA vor asigura recuperarea elementelor.



Simulare computerizată a misiunii ARCA




Premiul cel mare - 30 milioane de dolari
Acest este considerat de cercetătorii ARCA drept ultimul pas sau ultima pregătire în vederea atingerii celor două obiective finale: lansarea primei rachete spațiale românești și intrarea României în cercul statelor care derulează programe spațiale de anvergură; efectuarea zborului de test din cadrul competiției "Google Lunar X Prize", o competiție astronautică inițiată de corporația Google, în valoare de 30 milioane de dolari. Această lansare este repetiția finală pentru câștigarea acestui premiu.
Pentru a câștiga acest premiu, echipele participante au la dispoziție doi ani pentru a trimite pe Lună un robot, care să călătorească cel puțin 500 de metri pe suprafața satelitului și să trimită imagini de acolo. Cei care vor reuși primii vor primi marele premiu. Competiția se adresează numai proiectelor finanțate din fonduri private.

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) este o organizație neguvernamentală, lider național în domeniul cercetării aerospațiale.
Începând cu anul 2002, ARCA reprezintă unul dintre concurenții importanți înscriși în cea mai prestigioasă competiție de astronautică - Ansari X Prize.
ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo și Haas-ELE.
Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor rachetă din lume din materiale compozite reutilizabil, monopropellant, a fost lansată cu succes, la data de 9 septembrie 2004, de la Baza Forțelor Aeriene de la Capul Midia, de pe țărmul Mării Negre.
În decursul celor 10 ani de activitate, ARCA a reușit să dezvolte programe spațiale de mare importanță pentru România, ce au atras atenția mass-media locale și internaționale: primele teste din România, la presiuni înalte, pe rezervoare realizate din materiale compozite, prima rachetă românească modernă, cu combustibil lichid, proiectată, construită și lansată în România; primul motor din lume reutilizabil, monopropellant, din materiale compozite; prima misiune spațială românească; prima rachetă ecologică cu apă și oxigen reprezentând produșii de reacție ai motorului; cele mai mari baloane solare din lume; primele zboruri românești stratosferice, cu baloane grele; singura echipă privată din Europa care construiește și lansează tehnică spațială; prima competiție de aeromodelism din România, care are ca scop stimularea tinerilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 16 Octombrie 2009
Stire din Eveniment : Baracă în flăcări lângă Kaufland
Pagina a fost generata in 2.3617 secunde