Vrei să-ți eliberezi pașaportul? Iată ce pași trebuie urmați

1167
Vrei să-ți eliberezi pașaportul?  Iată ce pași trebuie urmați - fondpasaport2jpg-1381072070.jpg

Articole de la același autor

Cetățenii romani pot călători în străinătate în baza actului de identitate, în cazul țărilor din Uniunea Europeană, și în baza pașaportului simplu electronic pentru țările din afara spațiului european. Iată care sunt taxele pe care trebuie să le plătești pentru un astfel de serviciu și cât te costă să eliberezi pașaport unui minor. Conform legislației în vigoare, cetățenii români pot călători în statele din afara Uniunii Europene doar în baza unui pașaport simplu electronic, care se eliberează la cerere, în baza Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Pașaportul face dovada identității și cetățeniei titularului și îi dă dreptul de a ieși și de a intra în țară prin oricare dintre punctele de trecere a frontierei deschise traficului internațional de călători. În străinătate, în afara statelor UE, pașaportul dă dreptul titularului la asistență și protecție din partea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României.

Program și valabilitate 

Valabilitatea pașapoartelor simple este de cinci ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, valabilitatea este de trei ani. Cererile pentru eliberarea pașapoartelor simple se depun personal de către solicitanți, în țară, la serviciile publice comunitare pentru evidența persoanelor ori la serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple, în a căror rază de competență au domiciliul sau, după caz, reședința, iar în străinătate, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. La Constanța, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple se află situat pe bulevardul Tomis, la numărul 51. Programul de lucru este următorul: atât pentru primiri cereri, cât și pentru eliberări pașapoarte, luni, miercuri, joi și vineri, de la orele 8.30 până la 16.30. Marți, programul este prelungit, de la 8.30 la 18.30. Persoanele care, din motive obiective, nu se pot prezenta personal la serviciile publice comunitare pot depune cererile prin mandatar, cu procură specială, autentificată în țară de notarul public.

Ce documente sunt necesare 

Pe lângă cererea de eliberare a pașapoartelor, solicitanții vor prezenta pașaportul anterior, în original (dacă este cazul), precum și cartea/bu-letinul de identitate. De asemenea, cetățenii trebuie să facă dovada achitării taxelor pentru emiterea pașaportului, care sunt de 270 de lei (costul pașaportului) și 32 de lei taxa consulară - pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani și 244 de lei (costul pașaportului) și 32 de lei taxa consulară - pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani. De asemenea, de menționat este că, la momentul depunerii cererii, cetățeanului solicitant i se preiau impresiunile digitale și imaginea facială.

Termenele de eliberare a pașapoartelor

Termenul în care se soluționează cererile pentru eliberarea pașapoar-telor simple nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare. Termenul de soluționare a cererilor de eliberare a pașapoartelor simple în regim de urgență, cu plata corespunzătoare a tarifului suplimentar de 100 de lei, nu poate fi mai mare de trei zile lucrătoare. În cazul ce-rerilor depuse la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Ro-mâniei în străinătate, termenul pentru eliberarea pașaportului simplu nu poate fi mai mare de 90 de zile calendaristice de la data depunerii cererii.

Care sunt procedurile în cazul minorilor

Potrivit legislației în vigoare, documentele de călătorie se vor elibera minorilor doar în anumite condiții. Astfel, în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, actul se va elibera numai la cererea ambilor părinți, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească. În același timp, dacă mi-norul a împlinit 14 ani, pașaportul se eliberează la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinți, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească. Dacă există neînțelegeri între părinți cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinți se află în impo-sibilitatea de a-și exprima voința, emiterea pașaportului pentru minor se va realiza numai după soluționarea acestor situații de către instan-ța de judecată. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3318 secunde