Vrei să-ți împuști nevasta? Iată cât de greu îți poți lua legal pistol

541
Vrei să-ți împuști nevasta? Iată cât de greu îți poți lua legal pistol - fondpistolarpermisarma-1333131155.jpg

Sunt voci care susțin că avem una dintre cele mai restrictive legislații în domeniu. De fapt, din punct de vedere medical, armele le sunt interzise doar celor grav bolnavi: de exemplu, celor care au cancer sau sifilis.

Într-o singură lună, în martie, două incidente sângeroase au oripilat opinia publică. Pe 5 martie, Gheorghe Vlădan, agent de poliție, a intrat în coaforul Perla din Capitală și a împușcat opt persoane, printre care și soția sa, cu care era în divorț. În urmă cu două zile, la aproximativ două săptămâni de la incidentul din Capitală, constănțeanul Gheorghe Anton Stroe, fost angajat al Ministerului Administrației și Internelor și de asemenea deținător legal al unei arme de foc, trăgea două focuri înspre soția sa, ce era culcată alături de el, în vila pe care o construiesc în Techirghiol. În prezent, ambii băr-bați sunt după gratii și vor răspunde pentru faptele lor. Se ridică însă întrebarea cum a fost posibil ca cei doi să primească permisul de port-armă și mai ales avizul medical că sunt apți pentru a deține o armă de foc.

"Cum putem noi să-i verificăm?"
Comisarul șef Mihai Toporan, șeful Serviciului Arme, Explozibil și Substanțe Toxice (AEST) din cadrul Poliției Constanța, ne-a declarat că Gheorghe Anton Stroe a primit permisul de port-armă în luna februarie și a prezentat toate actele care îl îndreptățeau în acest sens; inclusiv avizul medical. Iar, în prezent, a-i trage la răspundere pe medicii care i-au eliberat actele medicale nu este posibil. "Dosarul lui era complet, avea inclusiv avizele medicale. Pe de altă parte, cum putem noi să mergem acum la medici să-i tragem la răspundere? Pot afirma cu ușurință că atunci când s-a prezentat la consult, înainte de obținerea permisului port-armă, totul era în regulă din punct de vedere medical cu solicitantul", a afirmat polițistul referitor la tragerea la răspundere a medicilor. În schimb, omul legii a dat asigurări că în urma incidentului, Gheorghe Anton Stroe nu va mai putea deține niciodată o armă.

Bolnavii de cancer și sifilis nu pot deține arme
Legea 295/2004, privind regimul armelor și munițiilor, stipulează că, printre documentele pe care trebuie să le prezinte solicitanții unei arme letale este și "un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult șase luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una dintre afecțiunile stabilite de Ministerul Sănătății, care fac imposibilă autorizarea pentru a deține sau a purta și folosi arme și muniții letale".
Lista afecțiunile care îngrădesc accesul la o armă ne-a fost pus la dispoziție de reprezentanții Ministerului Sănătății și, trebuie menționat, este destul de cuprinzătoare. Trebuie menționat, însă, că majoritatea bolilor menționate sunt dintre cele mai grave.
Primele pe listă sunt afecțiunile cardiovasculare: fibrilațiile, tahicardia, cardiopatiile ischemice. "Sunt vizate în special persoanele care au suferit infarcte repetate, dar și cele care au hipertensiune arterială cu valori extrem de scăzute sau cele cu insuficiență respiratorie cu reducere de 60% a capacității respiratorii și au nevoie de tub de oxigen", au explicat reprezentanții Biroului de presă al ministerului de resort.
De asemenea, au interzis la arme și persoanele diagnosticate cu ar-tropatii, anemii severe, cu leucemie, ciroze hepatice sau mielom multiplu.
Este obligatoriu susținerea unui examen neurologic, înainte de depunerea actelor pentru obținerea unei arme, pentru a se dovedi că solicitantul nu are afecțiuni neurologice, care au cauzat pareze ale membrelor superioare, epilepsie sau sifilis în ultimul stadiu, când afectează sistemul nervos.
Nu pot deține o armă nici persoane depistate cu scădere ale acuității vizuale: cei cu glaucom, cu miopii sau cărora li s-au atrofiat nervii optici; totodată, le este interzisă deținerea armamentului și celor cu tumori malig-ne în sfera ORL, cu hipoacuzii (scăderea auzului) sau cu boli congenitale care cauzează deficiențe motorii.
În ceea ce privește afecțiuni psihice, și la acest capitol lista este mare: demență, psihoze cronice, stări impulsive, alcoolism cronic, psihopatii (dezechilibru caracterizat prin angoase, stil de viață instabil, caracter dificil, autoritate, agresivitate).
Toate aceste afecțiuni trebuie verificate de medici înainte de a-și pune semnătura și parafa pe certificatul medical pentru permisul de port-armă, după ce au în prealabil au fost realizate analize amănunțite. Dar având în vedere cum decurg de multe ori lucrurile în medicina autohtonă, nu ar fi exclus ca semnăturile să fie puse fără controalele prealabile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Jaf armat în cartierul Km 4 - 5
Pagina a fost generata in 0.4565 secunde