Vreți să nu ajungă copilul un infractor? Iată ce trebuie să știți

201
Vreți să nu ajungă copilul un infractor? Iată ce trebuie să știți - jail-1362665956.jpg
Ca și până acum, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii de ordine publică asigură un climat de ordine și siguranță publică, prin desfășurarea unor activități preventive în cadrul instituțiilor de învățământ. Aceste activități constau în special în întâlniri cu elevii, cu părinții acestora, cu minorii aflați în centre de plasament, fiind prezentate filme instructiv-educative, cât și distribuite materiale cu caracter preventiv.




Polițiștii de ordine publică verifică în continuare zonele adiacente unităților de învățământ la orele de intrare la cursuri ori la terminarea acestora, iau legătura cu directorii și profesorii în vederea identificării și prevenirii eventualelor probleme.
Întrucât există pericolul ca minorii să fie atrași în situații periculoase fie din necunoaștere, fie din naivitate, polițiștii acționează preventiv pentru a-i  conștientiza de riscurile la care se expun. Astăzi, polițiștii au fost prezenți în cadrul Liceului cu Program Sportiv "N. Rotaru", oferindu-le tinerilor recomandări preventive pentru prevenirea victimizării acestora cât și pentru prevenirea delincvenței juvenile. 


Iată care sunt sfaturile polițiștilor pentru părinți:


- Furturile, chiar nesemnificative, nu sunt probe de curaj ci, fapte culpabile pedepsite de lege.


- Să evite prieteniile ocazionale cu persoane necunoscute și petrecerile cu consum de alcool sau alte substanțe.


- Trebuie  cunoscut faptul că minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani răspund penal, dacă în urma unei expertize medicale /psihiatrice se constată că au avut discernământ în momentul săvârșirii infracțiunii. Copiilor trebuie să știe ce pedepse pot primi în cazul comiterii unor infracțiuni și ce consecințe vor suporta (percheziționarea locuinței, internarea într-un centru de minori sau reținerea în locuri cu regim de supraveghere ridicat, ceea ce va duce implicit la privarea de libertate, întreruperea cursurilor, mențiunea în cazierul judiciar aspect ce va crea greutăți în ocuparea unui loc de muncă, respingere, reticență și neîncredere din partea rudelor, prietenilor, cunoștințelor fiind determinați să adere la grupuri cu activitate infracțională.


- Trebuie verificat de câți bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră,  testați felul cum îi cheltuiește iar dacă aveți dubii discutați cu el. 


- Lipsa banilor sau surplusul acestora reprezintă condiții favorizante în comiterea unor infracțiuni. 


- Copilul trebuie obișnuit cu exemple din viața de zi cu zi, părinții putând observa dacă face diferența între faptele bune și  cele rele.


- Nu permiteți copiilor să vină la ore târzii acasă deoarece pot fi antrenați în cercuri dubioase, pretabile la comiterea unor infracțiuni sau mai rău pot fi victime ale diferitelor infracțiuni.


- Verificați anturajul și preocupările lor în timpul liber și nu treceți cu vederea când observați că posedă anumite obiecte străine. Verificați proveniența lor și nu acceptați răspunsurile facile.


- Mențineți în permanență legătura cu profesorii și urmăriți frecventarea orelor de curs de către copilul dumneavoastră.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 Martie 2013
Stire din Eveniment : SFATURI de la polițiști pentru elevi
Marţi, 29 Ianuarie 2013
Stire din Sănătate : Sfaturi pentru a scăpa de celulită
Pagina a fost generata in 2.5291 secunde